Μαρτύριο διαρκείας για Χατζηγιάννη

COVER STORYΑθωώθηκε μεν για τη φοροδιαφυγή 5.300.000 ευρώ, αλλά... Μαρτύριο διαρκείας για ΧατζηγιάννηΣάββατο, Νοέμβριος 26, 2016 - 15:30

Σε μαραθώνιο δικαστικών μαχών εξελίσσεται για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη η υπόθεση των εμβασμάτων ύψους 5.300.000 ευρώ που έβγαλε στην Κύπρο τη διετία 2010-2011. Στο χθεσινό, δεύτερο δικαστήριο, σε διάστημα μόλις δύο μηνών, ο τραγουδιστής αθωώθηκε για τη φοροδιαφυγή,

ωστόσο η απαλλαγή του μοιάζει με «παράξενη γιορτή», όπως ήταν ο τίτλος του πρώτου δίσκου του! Και αυτό γιατί οι Αρχές εξακολουθούν να περνούν από... κόσκινο τα οικονομικά του και, πλέον, σε βάθος χρόνου.

ΑΠΟ ΤΗ
ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ

Ο δικαστικός γολγοθάς του Μιχάλη Χατζηγιάννη συνεχίζεται, αφού ήδη το Δημόσιο έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου (το πρώτο δικαστήριο που τον δικαίωσε και ακύρωσε πρόστιμα που του είχαν επιβληθεί), ενώ τρέχει πλέον και έλεγχος από την Εφορία Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα την περίοδο 2000-2009, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα λεφτά έχουν δηλωθεί και έχουν φορολογηθεί. Πάντως, τα χθεσινά καλά νέα από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων «ταξίδεψαν» στην Αυστραλία, όπου ο σύντροφος της Ζέτας Μακρυπούλια βρίσκεται για συναυλίες.

Τον καλλιτέχνη εκπροσώπησαν οι δικηγόροι του Χρήστος Βρούστης και Ευαγγελία Μάντζιου, ενώ παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε το Δημόσιο για 20.000 ευρώ με επιφύλαξη. «Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου ακυρώνει την καταλογιστική πράξη. Δεν υπάρχει αποκρυβέν εισόδημα για τα συγκεκριμένα έτη, άρα και φοροδιαφυγή. Με μηνυτήρια αναφορά του ΚΕΦΟΜΕΠ κατηγορήθηκε ο Χατζηγιάννης ότι απέκρυψε εισόδημα στο οποίο αντιστοιχούσε ένα συγκεκριμένο ποσό φόρου. Σήμερα δεν υπάρχει ενεργός αξίωση του Δημοσίου. Σας προσκομίζω και σημερινή εκτύπωση από το TAXISnet, όπου φαίνεται ότι ο κ. Χατζηγιάννης έχει μηδενικές οφειλές. Το ίδιο το Δημόσιο διέγραψε την οφειλή. Ζητούμε την αποβολή της πολιτικής αγωγής» είπε ο κ. Βούστης.

Ο δικηγόρος του Δημοσίου επέμεινε στη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, αποκαλύπτοντας ότι το Δημόσιο έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, με τον εισαγγελέα να προτείνει να παραμείνει η πολιτική αγωγή, κάτι που δέχτηκε η έδρα.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η υπάλληλος που είχε διενεργήσει τον έλεγχο στο ΚΕΦΟΜΕΠ: «Εκανα τον έλεγχο και βρήκα τα εμβάσματα. Η φορολογική δήλωση δεν κάλυπτε το ποσό των εμβασμάτων και έστειλα τον φάκελο για τα περαιτέρω. Δεν δικαιολογούνταν τα εμβάσματα, οπότε προχωρήσαμε. Εκτοτε δεν ξέρω τι έχει γίνει, γιατί συνταξιοδοτήθηκα προ διετίας».

Προθεσμιακές καταθέσεις

Από την ανάγνωση των εγγράφων προκύπτει ότι τα εμβάσματα προέρχονται από προθεσμιακές καταθέσεις παλαιότερων ετών, οι οποίες στη συνέχεια «έσπασαν» και μεταφέρθηκαν στην Κύπρο. «Ο κ. Χατζηγιάννης από το 2000 και μετά έκανε προθεσμιακές καταθέσεις. Σε προγενέστερο χρόνο είχε καταθέσεις πολύ υψηλότερες από το έμβασμα. Για παράδειγμα, υπάρχει προθεσμιακή κατάθεση που δημιουργείται τον Μάρτιο του 2007 για να καταλήξει το 2010. Επίσης ο κ. Χατζηγιάννης τότε είχε φοβηθεί το κούρεμα στην Ελλάδα, είχε εμβάσει χρήματα στην Κύπρο και τελικά έγινε εκεί κούρεμα καταθέσεων και το “μπαμ” της Λαϊκής Τράπεζας και τα έχασε όλα. Εχει ανοιχτή δίκη και εκεί! Δεν μπορεί να πάρει τίποτα από εκείνα τα χρήματα γιατί είναι όλα δεσμευμένα» επισήμανε ο κ. Βρούστης.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του τραγουδιστή καθώς για τη συγκεκριμένη περίοδο δεν απέκρυβε εισόδημα. Η πρόταση έγινε δεκτή και το δικαστήριο αθώωσε τον τραγουδιστή, που καλείται πλέον να προετοιμαστεί για τις επόμενες μάχες. «Το δικαστήριο έκρινε το αυτονόητο ότι ο χρόνος απόκτησης των χρημάτων δεν είναι ο χρόνος αποστολής του εμβάσματος» σχολίασαν στην «Espresso» οι συνήγοροι του τραγουδιστή.

Τα ανοιχτά μέτωπα του τραγουδιστή με τη Δικαιοσύνη

Ενας έλεγχος από την Εφορία Μεγάλου Πλούτου ήταν αρκετός για να μετατρέψει τον Μιχάλη Χατζηγιάννη σε μόνιμο «πελάτη» των δικαστηρίων.

Παρά τις δύο μέχρι στιγμής θετικές για εκείνον αποφάσεις, εκκρεμούν η απάντηση στην αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, ο έλεγχος του ΚΕΦΟΜΕΠ για τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η υπόθεση στην οποία αντιμετωπίζει κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στο μεταξύ, δεν έχει λάβει ούτε... ευρώ από το Δημόσιο, που οφείλει να επιστρέψει τα ποσά που κατέβαλε ο τραγουδιστής ως πρόστιμο, παρά το άμεσα εκτελεστό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου. Στα ανοιχτά μέτωπα του Χατζηγιάννη συγκαταλέγεται και η κατηγορία νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά τα επίμαχα εμβάσματα. Σύμφωνα με τους λειτουργούς της ποινικής Δικαιοσύνης: «Φέρεται ότι απέκρυψε τα εισοδήματά του από την Εφορία για να γλιτώσει φόρους και στη συνέχεια “ανακάτεψε” τα επίμαχα ποσά με νόμιμα χρήματα».

Ο τραγουδιστής είχε ασκήσει έφεση στο συγκεκριμένο βούλευμα και η εισαγγελέας Εφετών Ευσεβία Κορμηκιάρη πρότεινε απόρριψη της έφεσης για τυπικούς λόγους. Το Συμβούλιο Εφετών διαφώνησε και έστειλε τη δικογραφία πίσω στην εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει στην ουσία την υπόθεση και να προτείνει την παραπομπή του ή μη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ξέπλυμα.

Σημειώνεται πως νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι από τη στιγμή που ως εγκληματική δραστηριότητα για τη νομιμοποίηση εσόδων λογίζεται η φοροδιαφυγή, για την οποία αθωώθηκε, οι πιθανότητες να παραπεμφθεί μειώνονται.

Keywords
Αναζητήσεις
alkmini xatzigianni hot 2011 kypros
Τυχαία Θέματα