Λαθροθήρες στον Εβρο σκότωσαν αργυροπελεκάνο

ΡΕΠΟΡΤΑΖΛαθροθήρες στον Εβρο σκότωσαν αργυροπελεκάνοΔευτέρα, Ιανουάριος 26, 2015 - 16:49

ΤΑ «ΠΥΡΑ» ασυνείδητων λαθροθήρων δέχτηκε στις εκβολές του Εβρου ο Αχίλλειος, ένας από τους συνολικά πέντε αργυροπελεκάνους, ο οποίος φορούσε στη ράχη του ειδικό GPS -σύστημα παρακολούθησης- ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να μελετούν τις κινήσεις του, αλλά και οποιοσδήποτε να βλέπει live (μέσω διαδικτύου)

τις πτήσεις του. Ο νεκρός πελεκάνος ανήκε σε ένα παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση είδος και σύμφωνα με τους ορνιθολόγους, για τη διαρκή απώλεια του πληθυσμού του η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γι' αυτό χαρακτηρίζουν την απώλεια του Αχίλλειου οικολογικό έγκλημα.

Aιτίες θανάτου

«Ο Αχίλλειος ήταν ένας από τους συνολικά επτά αργυροπελεκάνους που παρακολουθούνται στο πλαίσιο προγράμματος τηλεμετρίας που εκπονεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Είναι η πιο πρόσφατη απώλεια, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δύο στο παρελθόν. Αυτό που παρατηρούμε μελετώντας τις κινήσεις του είναι ότι οι αιτίες θανάτου τους είναι ανθρωπογενείς. Το δείγμα που έχουμε δεν είναι μεγάλο για να έχουμε τη συνολική εικόνα, αλλά οι τρεις σκοτώθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Ξέραμε ότι υπάρχει λαθροθηρία, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι ήταν σε τόσο μεγάλο βαθμό» λέει στην «Espresso» η ορνιθολόγος Ολγα Αλεξάνδρου. Το στίγμα και τις κινήσεις των πελεκάνων μπορούν να δουν ανά πάσα στιγμή όλοι οι χρήστες του ίντερνετ, με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (www.spp.gr).


Ειδικότερα, με το πάτημα ενός κουμπιού ο επισκέπτης βλέπει στην οθόνη του πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή και ποιες κινήσεις έκαναν πρόσφατα η Λουκία, ο Μάρλεϊ, η Αμελί και η Κλεοπάτρα! Στο σύστημα υπάρχει ακόμη ο Αχίλλειος, αλλά μετά τον θάνατό του οι διαχειριστές του συστήματος θα τον αποσύρουν το επόμενο διάστημα. Υπολογίζεται ότι στους υγροβιότοπους της βόρειας Ελλάδας όπως στο Πόρτο Λάγος, στο Δέλτα του Εβρου και στη μικρή Πρέσπα βρίσκουν καταφύγιο από 1.500 έως και 3.000 εκπρόσωποι. Ο αριθμός τους εμφανίζει αυτή τη μεγάλη απόκλιση διότι εξαρτάται από το πόσα πουλιά θα μεταναστεύσουν προκειμένου να ξεχειμωνιάσουν. Ο ενήλικος αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) Αχίλλειος βρέθηκε νεκρός σε νησίδα κοντά στις εκβολές του Εβρου. Εργαζόμενοι του φορέα διαχείρισης του Δέλτα Εβρου κατευθύνθηκαν με βάρκα στο σημείο από το οποίο λαμβάνονταν τα τελευταία στίγματα του πομπού του, που έδειχναν πλήρη ακινησία, συνέλεξαν το νεκρό ζώο και το μετέφεραν σε κτηνίατρο της Αλεξανδρούπολης. Οι ακτινογραφίες έδειξαν πληθώρα ψιλών σκαγιών στον θώρακα και στην αριστερή φτερούγα.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα