Κόβει χρόνια ο θόρυβος της πόλης

ΥΓΕΙΑΚόβει χρόνια ο θόρυβος της πόληςΠαρασκευή, Ιούνιος 26, 2015 - 18:19

Ασχημα τα νέα για όσους ζουν στο κέντρο της πόλης και η καθημερινότητά τους μαστίζεται από τους ενοχλητικούς θορύβους των αυτοκινήτων, των μηχανών και της λοιπής γνωστής ηχορύπανσης μιας πόλης σε κίνηση. Νέα βρετανική έρευνα που έγινε στο Λονδίνο -η μεγαλύτερη στο είδος της- καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή

έκθεση στα υψηλά ντεσιμπέλ από το κυκλοφοριακό κόβει χρόνια ζωής!

Συγκεκριμένα, η έρευνα, που έγινε από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, το Κολέγιο King's και το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, συσχετίζει την ηχορύπανση με την αύξηση στα ποσοστά πρόκλησης εγκεφαλικών και πρόωρων θανάτων. Υποστηρίζει ότι στις γειτονιές στις οποίες ο θόρυβος ξεπερνά τα 60 ντεσιμπέλ (όταν το ανώτερο ασφαλές όριο θορύβου για τον άνθρωπο έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα 55 ντεσιμπέλ) τα ποσοστά των θανάτων είναι αυξημένος κατά 4%. Οι θάνατοι από εγκεφαλικό αυξάνονται κατά 5% και ειδικά οι θάνατοι μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 75 χρόνων από την ίδια αιτία κατά 9%.

Για να καταλήξουν στα στοιχεία αυτά, οι μελετητές υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γιάανα Χάλονεν συσχέτισαν την ηχορύπανση με το ιατρικό ιστορικό 8.600.000 ατόμων που ζουν στην πρωτεύουσα της Βρετανίας και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal».

Διαταραχές

Οπως σχολιάζουν, οι αυξημένοι θάνατοι στα πιο θορυβώδη μέρη έχουν να κάνουν συνήθως με καρδιαγγειακά προβλήματα, εξαιτίας της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, των διαταραχών ύπνου αλλά και της πρόκλησης στρες από την ενόχληση του οργανισμού από τον συνεχόμενο θόρυβο.

Πάντως φαίνεται ότι η ηχορύπανση από την κυκλοφορία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, παρότι ενισχύει τους παράγοντες πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων, είναι μάλλον λιγότερο επικίνδυνη από άλλες κακές συνήθειες της σύγχρονης ζωής.

Η κακή διατροφή, σχολιάζουν οι ερευνητές, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά και κάποια ενυπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως η συνύπαρξη υπέρτασης με διαβήτη, συμβάλλουν πολύ περισσότερο από τον θόρυβο της πόλης στην εμφάνιση καρδιαγγειακού κινδύνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα