Κίνηση με «βιονική σπονδυλική στήλη»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚίνηση με «βιονική σπονδυλική στήλη»!Τετάρτη, Φεβρουάριος 10, 2016 - 15:52

Εμφύτευμα θα επιτρέπει σε άτομα με παράλυση να ελέγχουν εξωσκελετό με τη δύναμη της σκέψης

Ελπίδες στους ανθρώπους που είναι ακινητοποιημένοι λόγω παράλυσης δίνει μια μικροσκοπική συσκευή, που οι επιστήμονες την ονόμασαν «βιονική σπονδυλική στήλη».

Το εμφύτευμα που δημιούργησαν ερευνητές του University of Melbourne και έχει τις διαστάσεις ενός συνδετήρα επιτρέπει στους ασθενείς στους οποίους έχει τοποθετηθεί να

ελέγχουν έναν εξωσκελετό που θα τους δίνει τη δυνατότητα να στέκονται στα πόδια τους μόνο με τη δύναμη της σκέψης.

Το εμφύτευμα αποτελείται από ένα ηλεκτρόδιο που είναι τοποθετημένο πάνω σε στεντ και εμφυτεύεται μέσα σε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου. Στη συνέχεια καταγράφει τον τύπο της νευρικής δραστηριότητας που είναι ικανός να κινήσει έναν εξωσκελετό ή να ελέγξει βιονικά άκρα. Οι ερευνητές που έχουν δοκιμάσει αυτό τον ελάχιστα επεμβατικό «συνδετικό κρίκο μηχανήματος και εγκεφάλου» διαπίστωσαν ότι βοηθά τους ανθρώπους με παραλυσία να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των προκλινικών ερευνών, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Biotechnology», δείχνουν ότι η συσκευή είναι ικανή να καταγράψει υψηλής ποιότητας σήματα που εκπέμπονται από τον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, χωρίς την ανάγκη ανοιχτής επέμβασης εγκεφάλου. Ο κινητικός φλοιός είναι η περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού που εμπλέκεται στον προγραμματισμό, στον έλεγχο και στην εκτέλεση των εκούσιων κινήσεων.

Επαναστατικό

Ο νευρολόγος και επικεφαλής της έρευνας, δρ Thomas Oxley χαρακτήρισε αυτό το νέο εμφύτευμα «επαναστατικό». «Μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τη μόνη ελάχιστα επεμβατική συσκευή του κόσμου, που εμφυτεύεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη για υψηλού κινδύνου ανοιχτή επέμβαση εγκεφάλου» εξηγεί ο δρ. Oxley, που στην παρούσα φάση έχει ως έδρα το Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης. Η νέα συσκευή, όπως ανακοίνωσε ο δρ Nicholas Opie που συμμετέχει στο εγχείρημα, αναμένεται ότι θα εμφυτευτεί πρώτη φορά σε τρεις ανθρώπους στο Royal Melbourne Hospital την επόμενη χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα