Κίνδυνοι από τις καούρες στο στομάχι

ΥΓΕΙΑΚίνδυνοι από τις καούρες στο στομάχιΤρίτη, Οκτώβριος 4, 2016 - 17:36

Τα συμπτώματα και τα μυστικά για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Οι γνωστές καούρες που αισθανόμαστε στο στομάχι κρύβουν μια δυσλειτουργία (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πάθηση και η οποία στην πιο ακραία μορφή της μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο «σύνδρομο Μπάρετ», ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασίας.

Το

διάφραγμα και ο σφιγκτήρας του οισοφάγου χαλαρώνουν, κι έτσι τα οξέα του στομάχου εισέρχονται στον οισοφάγο προκαλώντας αίσθηση καύσου στο στήθος, στον λαιμό και τον λάρυγγα, αλλοιώσεις στη γεύση μας, βήχα, βραχνάδα στη φωνή, αλλά και απώλεια βάρους, απώλεια αίματος και χρόνια βλάβη στον οισοφάγο σε πιο σοβαρές καταστάσεις, που εκδηλώνονται συνήθως με εμετούς, φλεγμονή στον οισοφάγο, υγρό στους πνεύμονες, άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα.

Πέραν της ειδικής φαρμακευτικής αγωγής που συνιστάται στις περιπτώσεις της πάθησης, για την ανακούφιση από τα συμπτώματα κυκλοφορούν πολλά αντιόξινα σκευάσματα, όπως επίσης φυτικά αφεψήματα που περιορίζουν την καούρα και τα οξέα, όπως το χαμομήλι, η φτελιά και η γλυκόριζα. Πολλοί πάσχοντες καταφεύγουν σε θεραπείες με βελονισμό για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλά και σε τεχνικές χαλάρωσης και εκτόνωσης της έντασης που τα επιτείνει.

Στις γενικές οδηγίες των γιατρών, πάντως, προτείνονται μερικές απλές συμβουλές που βοηθούν στον περιορισμό της καούρας: καταρχάς η διακοπή του καπνίσματος, του παθητικού συμπεριλαμβανομένου. Επίσης, το να κοιμόμαστε με την πλάτη ανασηκωμένη με αρκετά μαξιλάρια.

Αλκοόλ και διατροφή

Τέλος, η προσαρμογή της διατροφής παίζει καταλυτικό ρόλο. Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων όπως και αεριούχων ποτών, καυτερών ή ιδιαίτερα λιπαρών τροφών, σοκολάτας, καφεΐνης, αλλά και μέντας, προϊόντων ντομάτας και σκόρδου μπορεί να απαλύνει την ένταση της καούρας, αλλά και των παραγόντων που την προκαλούν.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επιδεινώνεται από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, όπως και από την παχυσαρκία, ενώ τα συμπτώματα επιτείνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παθήσεις και διαταραχές που τα επιδεινώνουν είναι η διαφραγματοκοίλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη, το άσθμα, οι αλλεργίες, αλλά και η αϋπνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα