Κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους από τη νυχτερινή σύνδεση στα social media

ΡΕΠΟΡΤΑΖΚατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους από τη νυχτερινή σύνδεση στα social mediaΤρίτη, Σεπτέμβριος 15, 2015 - 16:51

Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης και διαταραχών του ύπνου έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι που κάνουν χρήση του facebook. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Γλασκόβης διαπίστωσαν ότι ο εθισμός στη διαρκή online επικοινωνία με φίλους προκαλεί ιδιαίτερο άγχος στα παιδιά, καθώς τελούν υποσυνείδητα υπό αυξημένη πίεση να βρίσκονται συνδεμένα στα social media

για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα.

Σχεδόν το 90% των εφήβων υπολογίζεται ότι έχει παρουσία στα social media. Ωστόσο εκείνα που μένουν κολλημένα στα gadgets τους μέχρι αργά το βράδυ κινδυνεύουν να εκδηλώσουν συναισθηματικά προβλήματα, τα οποία είναι πιθανόν να τους ακολουθήσουν μέχρι και την ενηλικίωση, δεδομένου ότι οι έφηβοι τείνουν να αναπτύσσουν μακροχρόνια προβλήματα.

«Η εφηβεία είναι είναι περίοδος ευάλωτη στην εκδήλωση κατάθλιψης και άγχους, και η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να συμβάλει σε αυτό» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Χέδερ Κλέλαντ Γουντς, η οποία ζήτησε από 467 εφήβους να μιλήσουν για τη συνολική και τη νυχτερινή χρήση των social media. Περαιτέρω τεστ μελέτησαν την ποιότητα ύπνου και την πίεση που ένιωθαν οι νεαροί χρήστες να είναι συνεχώς διαθέσιμοι σε sites όπως το facebook, το twitter και το whatsapp. Οπως διαπίστωσαν, τόσο η συνολική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσο και συγκεκριμένα η νυχτερινή είχαν αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου, ενώ συνδέονταν και με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Ο μέσος όρος μείωσης της ποιότητας του ύπνου ήταν 13,5%.

«Αν και η συνολική χρήση των μέσων δικτύωσης έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου, όσοι συνδέονται τη νύχτα επηρεάζονται περισσότερο» προσθέτει η Γουντς, η οποία τονίζει την ανάγκη ελέγχου του τρόπου χρήσης των social media από τα παιδιά.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα