Εντιμότατοι Ελληνες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΒρετανοί επιστήμονες καταρρίπτουν τον μύθο της διαφθοράς και της ασυνέπειαςΕντιμότατοι Ελληνες! Τρίτη, Νοέμβριος 17, 2015 - 17:30

Τη ρήση «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα» έρχεται να επιβεβαιώσει νέα έρευνα σχετικά με την τιμιότητα των Ελλήνων!

Βρετανοί επιστήμονες έψαξαν το θέμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα είμαστε πιο τίμιοι όχι μόνο σε σχέση με αυτό που νομίζουν οι ξένοι για εμάς, αλλά και σε σχέση με αυτό που πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου

της Ανατολικής Αγγλίας, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Χιου-Τζόουνς, ανέλυσαν στοιχεία από 1.500 εθελοντές από 15 χώρες (Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα και Ελλάδα), οι οποίοι συμμετείχαν μέσω διαδικτύου σε δύο πειράματα, με τα οποία μέτρησαν τον βαθμό τιμιότητας. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι η τιμιότητα φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Εντιμότεροι όλων αναδείχθηκαν Ιάπωνες και Βρετανοί, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν Κινέζοι και Τούρκοι.

Αξιολόγηση

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας προέκυψε όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν υποκειμενικά τον βαθμό εντιμότητας των κατοίκων των άλλων χωρών αλλά και της δικής τους χώρας.

Και αυτό διότι οι γνώμες που εξέφρασαν δεν επιβεβαιώθηκαν από τα πειράματα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη της Ελλάδας.

Οι περισσότεροι ξένοι, αλλά και οι ίδιοι οι Ελληνες (!), ανέφεραν ότι είμαστε ανάμεσα στις χώρες με τους πιο ανέντιμους κατοίκους! Τα πειράματα έδειξαν ότι η άποψη αυτή είναι προϊόν προκατάληψης, καθώς στο ένα πείραμα οι Ελληνες αναδείχθηκαν ανάμεσα στους πιο τίμιους πολίτες, ενώ στο δεύτερο πείραμα βαθμολογήθηκαν κοντά στον μέσο όρο.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλές χώρες χειρότερες από την Ελλάδα στο θέμα της τιμιότητας, με τη διαφορά ότι δεν έχουν τη «ρετσινιά» του ανέντιμου.

Πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι όλων των χωρών έχουν την τάση να θεωρούν τους συμπατριώτες τους πιο ανέντιμους από όσο είναι στην πραγματικότητα.

Μια εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε περισσότερες αρνητικές ειδήσεις σχετικά με την ανεντιμότητα στη χώρα τους από ό,τι σε άλλες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα