Εμβόλιο στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

ΥΓΕΙΑΕμβόλιο στη μάχη κατά του ΑλτσχάιμερΤετάρτη, Δεκέμβριος 14, 2016 - 16:54

Θα ενεργοποιεί αντισώματα κατά της ορμόνης Tau που οδηγεί στη νόσο

Την πρωτεΐνη που ενοχοποιείται για την εκδήλωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν με εμβόλιο που παρασκεύασαν ερευνητές του Karolinska Institute.

Καταφέρνοντας να ελέγξουν την ορμόνη Tau, όταν δεν είναι φυσιολογική, ανοίγουν τον δρόμο για την αντιμετώπιση της ασθένειας, προσεγγίζοντάς την από εντελώς διαφορετική σκοπιά.
Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό,

μια και ως τώρα οι έρευνες που στόχευαν τις αμυλοειδείς πλάκες δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία, στις προχωρημένες δοκιμαστικές φάσεις τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του σουηδικού ινστιτούτου, που δημοσιεύτηκε στο «Science Daily», οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν την «αχίλλειο πτέρνα» της πρωτεΐνης που οδηγεί στο Αλτσχάιμερ. Το πέτυχαν δημιουργώντας εμβόλιο που ενεργοποιεί την παραγωγή αντισώματος κατά της πρωτεΐνης και το οποίο αποδείχτηκε αποτελεσματικό στους 29 από τους 30 ασθενείς που χορηγήθηκε.



Ταυτόχρονα, το αντίσωμα που περιέχεται στο εμβόλιο συνδυάζεται με μόριο το οποίο ενεργοποιεί με τέτοιον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα, που δρα κατά των νευροεκφυλιστικών νόσων χωρίς να στρέφεται εναντίον του οργανισμού.
Σημαντική παράμετρος στη θεραπεία είναι ότι οι παρενέργειες που προκαλεί δεν υπερβαίνουν έναν τοπικό ερεθισμό στο σημείο χορήγησης του ενέσιμου εμβολίου.

Οι ερευνητές γνωρίζουν μάλιστα και την αιτία αυτής της παρενέργειας, που δεν είναι άλλη από την ύπαρξη υδροξειδίου του αργιλίου στο εμβόλιο.
Ωστόσο, θεωρείται απαραίτητη η παρουσία του, καθώς έχει την ιδιότητα να ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό.

Ασφάλεια

Μελετώντας συνολικά το θέμα, οι ερευνητές δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ασφάλεια του εμβολίου και την ικανότητά του να οδηγεί σε αντίδραση το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η νέα αγωγή κατά της νόσου είναι το γεγονός ότι είναι η πρώτη ενεργή θεραπεία που «εκμεταλλεύεται» την ικανότητα του οργανισμού να παράγει αντισώματα κατά της παθολογικής μορφής της πρωτεΐνης Tau, χωρίς να επηρεάζει τη φυσιολογική μορφή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα