Ελεύθερη ζωή για ζώα αλλά και ανθρώπους

16:59 5/8/2014 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣΕλεύθερη ζωή για ζώα αλλά και ανθρώπουςΤρίτη, Αύγουστος 5, 2014 - 16:58

Μήπως έχετε σκεφτεί όταν επισκέπτεστε τους ζωολογικούς κήπους και θαυμάζετε τα άγρια ζώα ότι εκείνα κάθε άλλο παρά κολακεύονται από την παρουσία σας; Και ότι θα προτιμούσαν εκείνες ακριβώς τις στιγμές που παραβιάζετε την ιδιωτικότητά τους να ανοίξει η γη και να σας καταπιεί; Αυτό το... όνειρο των ζώων αποφάσισαν να κάνουν πραγματικότητα οι υπεύθυνοι ενός δανέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου, που ανέλαβαν να ανασχεδιάσουν τον ζωολογικό κήπο Γκίβσκουντ, ο οποίος λειτουργεί από τη δεκαετία του '60. Μπορεί βέβαια να μη σχεδίασαν

τρύπες στο έδαφος για να καταπίνουν τους επισκέπτες, όμως φρόντισαν να τους κάνουν αόρατους για τα ζώα, χρησιμοποιώντας καθρέφτες, γέφυρες και άλλα τρικ ώστε να μην γίνονται ενοχλητικοί.

Το πρώτο σχέδιο

«Το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο καλό και ελεύθερο περιβάλλον για τα ζώα και για τις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους και με τους ανθρώπους» δήλωσαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου Bjarke Ingels Group, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια σχεδιασμού του πάρκου, το οποίο θα καταλαμβάνει 3.000 στρέμματα και αναμένεται να κάνει εγκαίνια το 2019 με το όνομα «Zootopia».

Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρατηρούν τα ζώα, χωρίς όμως να γίνονται αντιληπτά από τα ίδια, αφού οι αρχιτέκτονες έχουν προβλέψει μεγάλα τζάμια-καθρέφτες που θα καμουφλάρουν την παρουσία τους, ενώ έχουν σχεδιάσει και ειδικές ράμπες, γέφυρες και τούνελ μέσα στη γη, ώστε να μπορούν να τα κοιτάζουν από απόσταση και να κρύβονται ενίοτε, αν εκείνα τύχει να τους πλησιάσουν. Το πάρκο, το οποίο θα χωρίζεται σε τρεις περιοχές-καταφύγια (Αφρική, Ασία και Αμερική), θα παρέχει στα ζώα τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα μέσα σε περιβάλλον που θα θυμίζει το φυσικό τους και δεν θα τους προκαλεί την αίσθηση της αιχμαλωσίας. Για παράδειγμα, τα πάντα θα ζουν σε αγροικίες από μπαμπού, οι ελέφαντες σε λόφο με ορυζώνες, οι πιγκουίνοι πάνω σε βραχώδεις σχηματισμούς, ενώ οι ζέβρες και οι καμηλοπαρδάλεις σε «καθεστώς» σαβάνας!

Αφροδίτη Ραυτοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα