Δίνουν ύψος με... νυστέρι

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔίνουν ύψος με... νυστέριΔευτέρα, Δεκέμβριος 1, 2014 - 17:10

Ούτε ένα ούτε δύο, ως 30 ολόκληρα εκατοστά μπορούν να «χαρίσουν» οι γιατροί σε άτομα που τους λείπει ύψος! Το επιστημονικό επίτευγμα πρόσθεσης ύψους είναι εντυπωσιακό, χάρη στην επαναστατική μέθοδο διατατικής ιστογένεσης, επιμήκυνσης δηλαδή των οστών. Η μέθοδος, που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, μπορεί να βοηθήσει νάνους να ψηλώσουν, αλλά και άτομα που έχουν ανισοσκελία να τη διορθώσουν, κάτι που θα τους επιτρέψει να βγουν από το κοινωνικό

περιθώριο.
Η βελτίωση του αναστήματος πάντως είναι για κάποιους ό,τι και η πλαστική επέμβαση, με αποτέλεσμα να ζητούν από τους γιατρούς να τους δώσουν ύψος ακόμη κι όταν η φύση τούς έχει «προικίσει». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός «ασθενούς» που ζήτησε από τους ορθοπεδικούς να του προσθέσουν ύψος, τη στιγμή που έφτανε το 1.98 μ.!


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επιμήκυνση των οστών μπορεί μεν να χαρίσει ύψος μέχρι και 30 εκατοστά, όμως για κάθε εκατοστό ύψους απαιτούνται ένας με δύο μήνες.

Οι επεμβάσεις

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επεμβάσεις δεν γίνονται μια κι έξω. Απαιτούνται διαδοχικές επεμβάσεις για να δώσουμε σε κάποιον αυτά τα 30 εκατοστά. Κάθε επέμβαση μας επιτρέπει να ψηλώσουμε κάποιον ένα με δύο εκατοστά κάθε φορά. Με βάση αυτούς τους ρυθμούς, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τρία χρόνια. Πρόκειται για δύσκολες επεμβάσεις που μπορεί να έχουν και επιπλοκές» διευκρινίζει στην «Espresso» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διατατικής Ιστογένεσης και αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτης Χατζώκος.


Οσο διαρκεί η διαδικασία το άτομο που έχει υποβληθεί στην επέμβαση ενδέχεται για ένα διάστημα να μην μπορεί να περπατήσει καθόλου. Θα αναγκαστεί να κινείται με αναπηρικό καροτσάκι και στη συνέχεια με πατερίτσες μέχρι να μπορέσει να περπατήσει κανονικά, χωρίς βοήθημα. Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι θεαματικά. Οι γιατροί κόβουν τα οστά που έχουν πρόβλημα και τοποθετώντας ειδικές λάμες τα απομακρύνουν μερικά χιλιοστά. Με την πάροδο του χρόνου το οστό καλύπτει το κενό που έχει δημιουργηθεί χαρίζοντας τελικά ύψος στον ενδιαφερόμενο. Ουσιαστικά η μέθοδος βασίζεται στη δυνατότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει νέο, υγιές οστό.


Η μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για άτομα που θεωρείται ότι έχουν παθολογικά χαμηλό ανάστημα, το οποίο έχει οριστεί στα 150 εκατοστά. «Αν δώσουμε 30 εκατοστά σε έναν άνθρωπο με ύψος 1,50 μ., παύει να βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας. Τα όρια μάλιστα πολλές φορές τα βάζει η ίδια η κοινωνία, όταν, για παράδειγμα, θέτει όριο ύψους σε διάφορα επαγγέλματα. Σε εμάς έχουν έρθει άτομα που είναι όνειρό τους να κάνουν καριέρα στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά δεν μπορούν λόγω ύψους. Σήμερα, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι δικαίωμα του ανθρώπου να καθορίζει την εμφάνισή του. Κατ' αντιστοιχία με την Πλαστική Χειρουργική, υπάρχει η κοσμητική αύξηση του ύψους. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει εκλογίκευση» σημείωσε στην «Espresso» ο κ. Χατζώκος.

Νίκος Πιτσιακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα