Διαδικασίες express στη δίκη του «Noor 1»

ΡΕΠΟΡΤΑΖΔιαδικασίες express στη δίκη του «Noor 1»Παρασκευή, Οκτώβριος 9, 2015 - 15:06

Θα συνεχιστεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών καθημερινά, ώστε να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, προτού εκπνεύσει το 18μηνο προφυλάκισης για τους περισσότερους κατηγορουμένους

Με διαδικασίες-εξπρές και σε νέα αίθουσα θα συνεχιστεί η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης του ναρκόπλοιου

«Noor1», με τους 33 κατηγορουμένους να κάθονται ήδη από σήμερα στο εδώλιο αίθουσας του Εφετείου Αθηνών. Κι ενώ πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος για τη λήξη του 18μήνου της προφυλάκισης για τους περισσότερους κατηγορουμένους, χθες, όπως αναμενόταν, διεκόπη η δίκη για τη μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης με το αμαρτωλό δεξαμενόπλοιο.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος αποφάσισε τελικά να μεταφερθεί η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την περιορισμένης χωρητικότητας αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά. Στην ίδια αμφιθεατρική αίθουσα γίνεται κάθε Τετάρτη η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τις «χρυσές» μίζες από τα εξοπλιστικά, με βασικό κατηγορούμενο τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του «Noor 1» να διεξάγεται κάθε μέρα, εκτός της συγκεκριμένης ημέρας.

Την περασμένη Τρίτη, όταν άρχισε η εκδίκαση της υπόθεσης, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων είχαν διατυπώσει έντονες διαφωνίες για την καταλληλότητα της δικαστικής αίθουσας στον Πειραιά και είχαν ζητήσει να γίνει η δίκη στο Εφετείο Αθηνών. Η αίθουσα του Εφετείου Πειραιά διέθετε 57 θέσεις, συνεπώς ήταν αδύνατο να χωρέσουν οι 33 κατηγορούμενοι, οι περίπου 50 συνήγοροί τους και οι 12 μάρτυρες.

Χθες το πρωί έγινε σύσκεψη στον Αρειο Πάγο υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης και της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου - Χριστοφίλου, στη διάρκεια της οποίας ελήφθη η απόφαση «μετακόμισης» της δίκης. Λίγο αργότερα η απόφαση ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου στους συνηγόρους των κατηγορουμένων: «Βάσει της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης με αριθμό ΦΕΚ 73774/7/10/15 αποφασίστηκε η αίθουσα όπου θα γίνει η δίκη να είναι η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθήνας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε το δικαστήριο να δικάζει καθημερινά (εκτός κι αν υποβληθούν ενστάσεις, με αίτημα μία ημέρα μελέτης), δείχνοντας ότι η έδρα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει ταχύρρυθμες διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η δίκη στις αρχές Δεκεμβρίου, προτού λήξει το 18μηνο της προφυλάκισης για τους περισσότερους κατηγορουμένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα