Απόπειρα για ενδομήτρια μεταμόσχευση

ΥΓΕΙΑΑπόπειρα για ενδομήτρια μεταμόσχευσηΤρίτη, Οκτώβριος 13, 2015 - 13:56

Θα εμφυτευθούν βλαστοκύτταρα σε έμβρυο που πάσχει από ατελή οστεογένεση

Πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά μια ομάδα επιστημόνων από τη Σουηδία και τη Βρετανία πρόκειται να προχωρήσει σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε έμβρυα που βρίσκονται μέσα στη μήτρα. Σκοπός της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων των παιδιών που θα γεννηθούν με μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια, η οποία καθιστά τα οστά εξαιρετικά εύθραυστα, που ονομάζεται ατελής οστεογένεση και επηρεάζει

την παραγωγή του κολλαγόνου. Σύμφωνα με τη δρα Γκότερστρομ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ανάλογες μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων, για παράδειγμα οι διάφορες διαταραχές των οστών και των μυών, όπως η μυϊκή δυστροφία Ντουσέν.

Στην ασθένεια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες με την πρώτη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε έμβρυα, εξαιτίας λαθών στο DNA του εμβρύου, το κολλαγόνο, που είναι δομικό στοιχείο των οστών, είτε δεν παράγεται είτε είναι κακής ποιότητας. Αυτό έχει αποτέλεσμα τα παιδιά που γεννιούνται με ατελή οστεογένεση -ένα στις περίπου 25.000 γεννήσεις παγκοσμίως- να υποφέρουν από δεκάδες κατάγματα, ακόμη και 15 τον χρόνο, εύθραυστα δόντια, προβλήματα ακοής και αναπτυξιακές διαταραχές. Σε πολλές περιπτώσεις η ασθένεια είναι θανατηφόρα.

Οπως αναφέρει το BBC, στις κλινικές δοκιμές που θα αρχίσουν τον ερχόμενο Ιανουάριο στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και το Νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου, θα συμμετάσχουν 30 μέλλουσες μητέρες. Για τις δοκιμές θα χρησιμοποιηθούν βλαστοκύτταρα από έμβρυα έπειτα από αμβλώσεις. Τα βλαστοκύτταρα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μεταφέρουν στο DNA των εμβρύων τις σωστές «πληροφορίες» για την ανάπτυξη των οστών τους. Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μειωθεί ο κίνδυνος καταγμάτων και θα βελτιωθεί η ανάπτυξη των παιδιών.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η δρ Σεσίλια Γκότερστρομ, «αν καταφέρουμε να μειώσουμε τη συχνότητα των καταγμάτων, δυναμώσουμε τα οστά και βελτιώσουμε την ανάπτυξη, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών». Και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπινο οργανισμό και, αν αποδειχτεί επιτυχής, θα ανοίξει νέους δρόμους για άλλες προγεννητικές θεραπείες όταν οι γονείς δεν έχουν άλλη επιλογή».

Keywords
Τυχαία Θέματα