Αντιβιοτικό για προστασία της ακοής!

19:00 8/1/2015 - Πηγή: Espresso
ΥΓΕΙΑΑντιβιοτικό για προστασία της ακοής!Πέμπτη, Ιανουάριος 8, 2015 - 18:55

Τη λύση για την προστασία από τον κίνδυνο απώλειας της ακοής (μπορεί να παρουσιάσει μείωση έως και 90%), όταν αυτή οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή με συγκεκριμένο τύπο αντιβιοτικών, πιστεύουν ότι βρήκαν

επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Στάνφορντ έπειτα από πολυετή μελέτη σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι μια ουσία που ανήκει στις αμινογλυκοσίδες, έναν τύπο αντιβιοτικών με αντιμικροβιακή δράση, ενέχει τον κίνδυνο να μειώσει κατά πολύ την ακοή των ασθενών. Τώρα, μια καινούργια εκδοχή της ασκεί την ίδια θεραπευτική δράση, χωρίς να επηρεάζει την ακοή.

Το νέο αντιβιοτικό φέρει την ονομασία N1MS και προέρχεται από την ουσία σισομυκίνη. Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, οι ερευνητές χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια μελετών έως ότου καταφέρουν να το αναπτύξουν σε ποσότητα πέντε γραμμαρίων. Μάλιστα οι ερευνητές ανέπτυξαν εννέα διαφορετικές ουσίες που προέρχονται από τη σισομυκίνη, οι οποίες ήταν σαφώς πιο τοξικές από αυτήν, ενώ οι τρεις από αυτές ήταν εξίσου αποτελεσματικές και στην αντιμετώπιση του βακτηρίου E.coli.

Τη μόλυνση

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, το N1MS χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε ποντίκια με μόλυνση του ουροποιητικού, καθώς θεράπευσε τη μόλυνση χωρίς να μειώσει καθόλου την ακοή τους. Οπως είπε ο δρ Anthony Ricci, εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης, σκοπός της ομάδας του είναι να αντικαταστήσει τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά με άλλα που δεν είναι τοξικά, ώστε να μη σκοτώνονται τα κύτταρα που παίζουν ρόλο στην ακοή και να βοηθήσουν τους ασθενείς να ακούνε φυσιολογικά.

Το νέο αντιβιοτικό φαίνεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις σοβαρής μείωσης της ακοής σε ασθενείς που έχουν λάβει υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και αντιβιοτικών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation» και αναφέρεται ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα μπορέσουν σύντομα να αρχίσουν τις κλινικές δοκιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα