Αλάτι: Ο πιο καλός «φίλος» της ημικρανίας

ΥΓΕΙΑΑλάτι: Ο πιο καλός «φίλος» της ημικρανίαςΔευτέρα, Δεκέμβριος 15, 2014 - 18:26

Ισχυρός «φίλος» των ημικρανιών αποδεικνύεται το αλάτι και είναι στο χέρι μας να τον αντιμετωπίσουμε. Ερευνητές του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ διαπίστωσαν πως η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να περιορίσει τη συχνότητα εκδήλωσης των ημικρανιών σε ποσοστό που ξεπερνάει το 30%.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση, βάσει των νέων δεδομένων, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μισό κουταλάκι του γλυκού

ή όσο περιέχουν ένα μπέργκερ και μια μερίδα τηγανητές πατάτες. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως η περικοπή αλατιού οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών, με αποτέλεσμα τη μείωση της εμφάνισης πονοκεφάλων.


Στην έρευνα συμμετείχαν 400 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν τυχαία να ακολουθήσουν είτε ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά λιπαρά, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά μειωμένων λιπαρών, είτε μια κλασική «δυτική» διατροφή. Ολοι τους κατανάλωναν γεύματα με περιεκτικότητα 9 γραμμαρίων αλατιού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μετά την πάροδο του οποίου η ποσότητα μειώθηκε στα 6 γραμμάρια για άλλο τόσο, μέχρι που τελικά έφτασε στα 3 γραμμάρια ημερησίως στην τρίτη φάση της έρευνας.

Παρενέργειες
Στη διάρκεια της μελέτης οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τυχόν παρενέργειες, όπως για παράδειγμα πονοκεφάλους, κατακράτηση υγρών, ξηροστομία, υπερβολική δίψα, ναυτία ή χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, η μείωση του αλατιού από τα 9 στα 3 γραμμάρια ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πονοκεφάλων κατά 31%, ανεξαρτήτως του τύπου διατροφής που ακολουθούσαν γενικότερα οι εθελοντές. «Η μειωμένη κατανάλωση νατρίου αποτελεί νέα προσέγγιση πρόληψης των πονοκεφάλων» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Λόρενς Απελ προσθέτοντας ότι η αλλαγή από υγιεινή σε μη υγιεινή διατροφή δεν έχει απολύτως κανένα αντίκτυπο στον κίνδυνο εκδήλωσης πονοκεφάλων σε ενηλίκους.


Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα νατρίου είναι οι σάλτσες ζυμαρικών, η σόγια σος, το κέτσαπ, η μαγιονέζα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα δημητριακά, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα καπνιστά κρέατα, οι πίκλες και η πίτσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα