Αυξήθηκε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ και έρχεται ακόμη ένα δάνειο!

Πολιτικό αναβρασμό προκαλεί η πληροφορία ότι το χρέος του ελληνικού Δημοσίου ανήλθε στα 321 δισ., δηλαδή στο 180% του ΑΕΠ, το πρώτο 6μηνο του 2013, ποσοστό υψηλότερο από αυτό του 2009 που ξέσπασε η κρίση.

Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι ναι μεν αυξήθηκε το χρέος, «αλλά ουδείς φόβος δικαιολογείται ούτε οι εξάρσεις λαϊκισμού».

«Το ύψος του χρέους της Κεντρικής

Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημόσιου χρέους δευτέρου Τριμήνου 2013, παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση, από 305,53 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013. Ωστόσο αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το ελληνικό Δημόσιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Το ΥΠΟΙΚ παρουσιάζει τους λόγους της «φαινομενικής αύξησης χρέους» αναφέροντας πως «είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομιών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται ότι ετοιμάζεται νέο δάνειο για τη χώρα μας: «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης χωρίς νέους όρους» δηλώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα