Sos για το πρόβατο της Φλώρινας

18:17 3/2/2017 - Πηγή: Espresso
ΡΕΠΟΡΤΑΖSos για το πρόβατο της ΦλώριναςΠαρασκευή, Φεβρουάριος 3, 2017 - 18:15

Το ζώο που φημίζεται για την ποιότητα στο κρέας και το γάλα και είναι ανθεκτικό σε ασθένειες κινδυνεύει με εξαφάνιση

Με εξαφάνιση κινδυνεύει το... καθαρόαιμο πρόβατο Φλώρινας, που φημίζεται για την ποιότητα στο κρέας και το γάλα που δίνει, ενώ είναι ανθεκτικό σε ασθένειες!

Οι ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις από πλευράς παραγωγών και η αδιαφορία των επιστημόνων είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση

του πληθυσμού της συγκεκριμένης φυλής, που εκτρεφόταν εδώ και αιώνες σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.

Οι τελευταίοι εκπρόσωποι της ράτσας Φλώρινας ανέρχονται σε μόλις 1.000 ζώα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών. Τα ζώα αυτά αποτελούν σημαντικό γενετικό υλικό για αυτή την παραδοσιακή ράτσα προβάτου, αλλά είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τη ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. «Είναι κρίμα που αυτή η αξιόλογη φυλή βρίσκεται σε κατάσταση εξαφάνισης, τη στιγμή που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στηn παραγωγή γάλακτος και κρέατος.

Αν και τελευταία παρατηρείται, από προβατοτρόφους της περιοχής, ζήτηση γενετικού υλικού της συγκεκριμένης φυλής προβάτων, δυστυχώς τα ποίμνια που εκτρέφονται σε καθαρόαιμη μορφή είναι ελάχιστα» αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, δρ Βλαδίμηρος Χριστοδούλου.

Οπως εξηγεί, οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στα όρια του αφανισμού το πρόβατο Φλώρινας είναι, αφενός, οι ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις με άλλες ράτσες κατά το παρελθόν, που είχαν ως στόχο τη γρήγορη αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, και, αφετέρου, η απουσία προγραμμάτων εξυγίανσης και βελτίωσης της ράτσας.

Καμία ευαισθησία

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, ευθύνη έχουν επίσης η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς, που δεν έδειξαν ευαισθησία για τη διαφύλαξη των αυτόχθονων φυλών. Το πρόβατο Φλώρινας παραδοσιακά εκτρεφόταν σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και κυρίως στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης. Οπτικά ξεχωρίζει από το λευκό μαλλί του και το χαρακτηριστικό μαύρο δακτυλίδι γύρω από τα μάτια. Ο κ. Χριστοδούλου προσθέτει ότι τα ζώα αυτά είναι λιτοδίαιτα και ανθεκτικά σε δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι ανθεκτικά σε μεταδοτικά νοσήματα, όπως ο μελιταίος πυρετός.

Keywords
Τυχαία Θέματα