Social media newsroom!

ΡΕΠΟΡΤΑΖSocial media newsroom!Τετάρτη, Αύγουστος 19, 2015 - 13:41

Facebook και twitter μονομαχούν και στην ενημέρωση

Η παρουσίαση του μεγάλου κέντρου ερευνών και στατιστικής Pew Research Center ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που τα τελευταία χρόνια φαινόταν ολοένα και περισσότερο: Τα social media πλέον είναι ένα από τα κυριότερα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο ενηλίκους στον ανεπτυγμένο κόσμο λαμβάνει

τη βασική ενημέρωσή του μέσα από τα social media και κυρίως μέσα από το facebook και το twitter. Η χρήση του διαδικτύου έχει δημιουργήσει τεράστιες αλλαγές στον χώρο της ενημέρωσης. Οχι μόνο στην ταχύτητα κυκλοφορίας των ειδήσεων αλλά και στη διεύρυνση της ποικιλίας τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση των ανθρώπων που τοποθετούν ενημερωτικές ιστοσελίδες στην κεντρική σελίδα του προσωπικού τους λογαριασμού παρουσιάζει γεωμετρική πρόοδο. Η στροφή της πλειονότητας προς την ενημέρωση που προσφέρεται μέσω του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια ήταν δεδομένη. Ηρθε και η έκρηξη δημοφιλίας των social media για να δημιουργήσει το νέο περιβάλλον ενημέρωσης των χρηστών, που περνάει πλέον μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ταξικές διαφορές

Το Pew Research Center σε άλλη έρευνά του αποκάλυψε και τις ταξικές διαφορές που προκύπτουν στη χρήση των social media. Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη του, οι χρήστες του διαδικτύου προτιμούν το facebook σε ποσοστό περίπου 40%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε άλλα social media, όπως το twitter, το Instagram, το Snapchat, το Tumblr και το Vine.
Το ενδιαφέρον αυτής της έρευνας δεν είναι το συντριπτικό ποσοστό που προτιμά το facebook, αλλά το ταξικό ζήτημα που ανακύπτει. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η πλειονότητ των εφήβων που χρησιμοποιεί το facebook έχει μεγάλη οικονομική διαφορά από αυτούς που προτιμούν το Instagram. Συγκεκριμένα, το 51%, που αφορά οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω από 30.000 δολάρια, προτιμά το Facebook, με το Instagram και το Snapchat να συγκεντρώνουν το 19% και 7%, αντίστοιχα.
Η διαφορά στο ποσοστό μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα. Για παράδειγμα, στις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 100.000 δολάρια το facebook έχει 31%, το Instagram 25% και το Snapchat 15%.

Οι συνέπειες

Η ολοένα και μεγαλύτερη ενασχόληση των χρηστών με τα social media έχει, όπως φαίνεται, και κάποιες αρνητικές πλευρές. Ειδικοί του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του πανεπιστημίου Κολούμπια παρακολούθησαν 1.000 χρήστες του facebook. Διαπίστωσαν ότι μόλις πέντε λεπτά ενασχόλησης με το facebook είναι αρκετά για να επιδράσουν ψυχικά στον χρήστη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αρκούν πέντε λεπτά παραμονής στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο για να εκτοξευθούν ο εγωισμός και το επίπεδο αυθορμητισμού ενός χρήστη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η απότομη αλλαγή διάθεσης μπορεί να κάνει τον χρήστη να χάσει τον έλεγχο σε διάφορα επίπεδα. Μπορεί να εμφανίσει επιθετικές ή ακόμη και βίαιες συμπεριφορές. Είναι πιθανό να τον κάνει να τρώει περισσότερο και μάλιστα παχυντικές τροφές. Μπορεί επίσης να τον οδηγήσει σε παράτολμες οικονομικά αποφάσεις, με αποτέλεσμα να χάσει πολλά χρήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα