Τασία Χριστοδουλοπούλου: Έργα και ημέρες μιας Υπουργού απόλυτα αποτυχημένης

Οι αγνές προθέσεις δυστυχώς δεν φτάνουν πάντα. Κι ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε τις αγνότερες των προθέσεων, έχει αποτύχει παταγωδώς.

Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης

Είχε και έχει ένα όραμα κοινωνικής δικαιοσύνης και κατάργησης κάθε μορφής διακρίσεων και ρατσισμού ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους στην Ελλάδα: στους Έλληνες και σε αυτούς που καταφθάνουν στη χώρα μας αναζητώντας είτε ένα καλύτερο αύριο, είτε έναν τρόπο να προωθηθούν σε κάποια άλλη χώρα της κεντρικής

ή βόρειας Ευρώπης. Θέλει να εξασφαλίσει καλές συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας στους μετανάστες, αλλά αυτό συχνά βαίνει σε βάρος πολλών Ελλήνων πολιτών, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχει περισσότερα δεινά. Είτε είναι ανίκανη, είτε επικίνδυνη, είτε αφελής, το πόρισμα είναι ένα: η κυρία Χριστοδουλοπούλου έχει αποτύχει.

Και η δική της αποτυχία, δεν είναι προσωπική. Δεν είναι μια ατομική πολιτική ήττα, ούτε καν μια ήττα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια ήττα ανθρωπιστική, είναι μια ανήκεστος βλάβη που έχει προκληθεί στον ελληνικό τουρισμό, είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα προβληματική για πολλά ελληνικά νησιά (Κως, Μυτιλήνη, Λέρος κ.α.), προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων (σε Πεδίον του Άρεως και Βοτανικό), κοστίζει πολλά χρήματα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσχερή και με τα κονδύλια από την Ε.Ε. να μην έχουν φτάσει ακόμα.

Διαβάζεις στο βιογραφικό της: «H Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Είναι μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση. Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων. Δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση».

Πολύ γεμάτο βιογραφικό. Πολύ κατάλληλο με το πόστο που της ανατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θεωρητικά τουλάχιστον… Η τοποθέτησή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, ήταν ουσιαστικά επιβράβευση της δράσης που είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια. Και η επιλογή της ως αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής έδειξε και κάτι ακόμα: με δεδομένη τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, στάλθηκε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση και καμία έκπτωση στις κυβερνητικές θέσεις εντός ή εκτός (συγ)κυβέρνησης σε θέματα διακρίσεων ή ρατσισμού.

Ας δούμε, με χρονολογική σειρά, μερικές από τις τοποθετήσεις της κυρίας Χριστοδουλοπούλου όλους αυτούς τους μήνες, με την κατάληξη να είναι το σημείο όπου έχει φτάσει, μέσα στην καρδιά του Αυγούστου, το μεταναστευτικό στην Ελλάδα:

Δεκέμβριος του 2014, στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών: «Το μεταναστευτικό για να επιλυθεί θέλει ρεαλισμό, ορθολογισμό και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»

Για το μεταναστευτικό , η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τότε και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων, είχε πει: «Για να επιλυθεί θέλει ρεαλισμό, ορθολογισμό και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Σήμερα που έχουν πνιγεί 3400 άνθρωποι στη Μεσόγειο, σήμερα που το κράτος αρνείται να καλύψει τις ανάγκες στέγασης και τροφής των προσφύγων πολέμου, σήμερα που στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κρατούνται μετανάστες και ανήλικα παιδιά πάνω και από το απάνθρωπο όριο των 18 μηνών, σήμερα που στα παιδιά δεύτερης γενιάς αρνούμαστε να δώσουμε ιθαγένεια στο όνομα του δίκαιου του αίματος, παραλήπτης των μηνυμάτων πρέπει να είναι το κράτος για να τηρεί τις υποχρεώσεις του και να σέβεται τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων».

14/04/2015, στον «ΣΚΑΪ»: «Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο. Απλά το πρωί λιάζονται».

Ήδη από τον Απρίλιο το «κύμα» προσφύγων έσκαγε στην Ελλάδα όλο και πιο δυνατό. Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως κάνοντας η ίδια βόλτα μόνη της χθες στο κέντρο της Αθήνας δεν είδε κανέναν μετανάστη στον δρόμο. «Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο. Απλά το πρωί λιάζονται».

14/04/2015, στο MEGA: «Δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015».

Την ίδια μέρα, στο MEGA αυτή τη φορά, είπε: «Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες. Όταν λέμε από το πρωί "λαθρομετανάστες", όταν λένε οι Δήμοι έχουμε πρόβλημα, τι νομίζετε ότι ακούει η ΕΕ; Δεν είναι σκουπίδια οι άνθρωποι, πρέπει να μάθει η ελληνική κοινωνία ότι έχει συνευθύνη, ότι όταν γίνεται πόλεμος στη γειτονιά της υπάρχουν επιπτώσεις, ότι πρέπει να έχει συνολική εικόνα». Απηύθυνε, μάλιστα, νουθεσίες προς δημοσιογράφους: «Για να βοηθήσετε να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες, γιατί αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια. Δεν πρέπει να εξαγγέλετε το πρόβλημα. Μην φοβίζετε τον κόσμο, πέστε κάτι καλό. Πείτε για τη Γαύδο που τους τραπεζώσανε, που κάνανε κυνήγι, που πήγαν οι υπηρεσίες… Μικρασιατική καταστροφή έχουμε; Πρόσφυγες έρχονται».
Σε ερώτηση για το πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι μετανάστες, αν όχι στους δρόμους, η κυρία Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι «τους φιλοξενούν σε συγγενείς, πάνε σε οργανώσεις των ομοεθνών τους, πάνε σε ξενοδοχεία και αν μένουν τρεις σε κάποιο παγκάκι το ίδιο συμβαίνει και με Έλληνες».

14/04/2015, στον ΑΝΤ1: «Είναι πρόσφυγες πολέμου που έρχονται στη χώρα μας, επειδή τους κοροϊδεύουν οι δουλέμποροι ότι τους πηγαίνουν στην Ιταλία»

Με δηλώσεις της λίγη ώρα αργότερα στον ΑΝΤ1 η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι οι παράτυποι μετανάστες «δεν γυρίζουν στους δρόμους, πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου που έρχονται στη χώρα μας επειδή τους κοροϊδεύουν οι δουλέμποροι ότι τους πηγαίνουν στην Ιταλία». Τους πρόσφυγες πολέμου είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδεχόμαστε και να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».

24/06/2015 στην Ολομέλεια της Βουλής: «Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αφορά την ίδια τη Δημοκρατία»

Στην Ολομέλεια της Βουλής έχει εισαχθεί το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Η αρμόδια υπουργός, αμετακίνητη στη ρύθμιση για την κτήση ιθαγένειας στα ανήλικα τέκνα μεταναστών με την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο, είπε προς τα κόμματα: «Εγώ θα εξακολουθήσω να σας πιέζω όσο μπορώ, να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτά τα μικρά παιδάκια που γεννιούνται στη χώρα μας, από πολύ νωρίς να είναι ισότιμοι Έλληνες πολίτες».
Ζήτησε να μην υπάρχει σύγχυση με τους μετανάστες της πρώτης γενιάς που βρίσκονται στη χώρα μας από το 1990 μέχρι το 2000 και το νέο ρεύμα μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας. Όπως εξήγησε, τα χαρακτηριστικά τους είναι τελείως διαφορετικά, διότι από αυτούς κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ενώ οι μετανάστες της πρώτης γενιάς δείχνουν εξαιρετική επιμονή, παρά τις τόσες αντιξοότητες και τα δεινά που έχουν υποστεί να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. «Εμείς, δηλαδή, τι λέμε σε αυτούς τους μετανάστες που παρόλα τα εμπόδια επιμένουν να μένουν στην Ελλάδα και εκφράζουν τη βούλησή τους τα παιδιά τους να γίνουν Έλληνες; Είναι τα παιδιά των μεταναστών μετανάστες; Δεν είναι μετανάστες. Η μόνη πατρίδα για αυτά είναι η Ελλάδα. Εδώ που έζησαν και γνώρισαν τον κόσμο. Και θα στερήσουμε σε αυτά τα παιδιά την ιθαγένεια;»
Και κατέληξε: «Το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία».

20/07/2015, στο «ΘΕΜΑ»: Οι μετανάστες είναι... τουριστική ατραξιόν

Μας είπε τότε πως από τον Αύγουστο θα φτάσουν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σίτιση των προσφύγων, ενώ μέχρι τότε θα τους σιτίζει ο Στρατός. Όσον αφορά δε το πλήγμα στον τουρισμό από την εικόνα των πεινασμένων και εξαθλιωμένων μεταναστών στα νησιά μας, έδωσε μια «προχωρημένη» απάντηση: «Ο τουρίστας γνωρίζει πού έρχεται. Εξάλλου οι τουρίστες πάνε όπου υπάρχουν παραξενιές. Πάνε στην Ινδία όπου πεθαίνουν τα παιδιά στον δρόμο, δεν έχω δει να έχει ανακοπεί το τουριστικό ρεύμα. Πάνε στην Αίγυπτο όπου κοιμούνται οι άνθρωποι στα νεκροταφεία. Γιατί δηλαδή, τι θα κάνει ο Σύρος σε αυτόν που πάει για μπάνιο;»

11/08/2015, στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Ο δήμαρχος της Κω, έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του»

Με δηλώσεις στην εφημερίδα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου κάλεσε τον Δήμαρχο Κω, Γιώργο Κυρίτση, να ασχοληθεί με το νησί και να συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος που έχει προκύψει από την αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων. «Ο δήμαρχος της Κω, έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του. Σαμπόταρε τη λύση του ξενοδοχείου Captain Elias και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές. Και τώρα που κατάλαβε ότι μ’ αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί. Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί όπως έχει καθήκον και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος, με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στην Κω».

18/08/2015, στον «ΒΗΜΑ FM»: «Οι μετανάστες δεν λιάζονται... Εξαφανίζονται!»

Τη στιγμή που ο ΟΗΕ ενημερώνει πως μέσα σε μια εβδομάδα έφτασαν στην Ελλάδα 21.000 μετανάστες, τη στιγμή που ολόκληρο το 2014 είχαν έρθει στη χώρα μας περίπου 40.000 και ο Αλέκος Φλαμπουράρης τον αποθέωνε, λέγοντας πως η κυρία Χριστοδουλοπούλου «είναι η μοναδική υπουργός που δεν έχει κάνει μπάνια φέτος!», εκείνη δήλωνε: «Όσοι επιθυμούν να φιλοξενηθούν, υπάρχει ανοιχτός χώρος φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Οι υπόλοιποι τραβάνε τον δρόμο τους. Κι εκεί όταν απάντησα ότι οι μετανάστες εξαφανίζονται, γιατί ακριβώς δεν μπορώ να λέω κάποια πράγματα δημόσια, γιατί υπάρχει και η Ευρώπη, το κάνανε κι αυτό ανέκδοτο. Κι όταν είπα λιάζονται, γιατί εκεί κάνανε τις επαφές, κι αυτό έγινε ανέκδοτο. Γιατί, ακριβώς δεν ξέρετε ούτε από υπαινιγμούς ούτε από δημόσιο λόγο. Τώρα, δεν λιάζονται. Εξαφανίζονται!».

The post Τασία Χριστοδουλοπούλου: Έργα και ημέρες μιας Υπουργού απόλυτα αποτυχημένης appeared first on KoolNews.

Keywords
εργα, τασια, το νησι, βημα fm, ελλαδα, συριζα, κως, μυτιληνη, αθηνα, τσιπρας, εκλογες, mega, ΑΝΤ1, βουλη, θεμα, στρατος, αιγυπτος, λύση, βημα, οηε, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, εφημεριδα δημοκρατια, θεματα πανελληνιων, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, μπανιας, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κοινωνια, κομματα, εθνικη, ηττα, ιθαγενεια, ινδια, νησι, νησια, ξενοδοχεια, οηε, οικονομια, συρος, ωρα, mega, αλληλεγγυη, ανεκδοτο, απλα, αφελης, γειτονια, γινεται, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, εγινε, εγγραφη, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, η δικη, εικονα, κυνηγι, κινηση, κυρια, λαθρομεταναστες, λερος, λύση, λογο, μηνες, μικρασιατικη καταστροφη, νομικη, ξερετε, παντα, ονομα, οραμα, ουσιαστικα, παιδια, παιδακια, ροη, πρωι, ρεκορ, ρευμα, ρυθμιση, ροες, σειρα, σιτιση, σχολειο, φυλο, φορα, δικαιωματα, ελληνικα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, καρδια, κωστας, μεινει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα