SOS από ΚΕΕΛΠΝΟ: 250 πλέον τα κρούσματα της ιλαράς

ΡΕΠΟΡΤΑΖSOS από ΚΕΕΛΠΝΟ: 250 πλέον τα κρούσματα της ιλαράςΠαρασκευή, Οκτώβριος 13, 2017 - 18:49

❱❱ Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συγκεκριμένα, ως χθες είχαν καταγράφει 250 κρούσματα της νόσου, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα, ενώ ως την 1η Οκτωβρίου τα περιστατικά έφταναν

τα 215.

Στην πλειονότητά τους, τα άτομα που εμφανίζουν τη νόσο είναι Ελληνες που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 25-44 ετών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

«Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστούν η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, η επιδημία της ιλαράς βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο 2016-2017 καταγράφηκαν περισσότερα από 17.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και σημειώθηκαν 43 θάνατοι.

Για την αντιμετώπιση της νόσου συστήνεται ο εμβολιασμός με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Οπως υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τον έλεγχο της νόσου απαιτούνται η επιδημιολογική επιτήρηση, η εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών Αρχών.

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα