O γύρος του κόσμου με φορτιστή τον ήλιο

16:38 7/3/2015 - Πηγή: Espresso
ΚΟΣΜΟΣO γύρος του κόσμου με φορτιστή τον ήλιοΣάββατο, Μάρτιος 7, 2015 - 16:30

Ο Ελβετός Μπερτράν Πικάρ ξεκινάει σήμερα την προσπάθειά του να τιθασεύσει τον ήλιο, φιλοδοξώντας να δικαιώσει τη μακρά εξερευνητική παράδοση της οικογένειάς του και να ανατρέψει τον μύθο του Ικαρου. Με τον συνέταιρό του Αντρέ Μπορσμπέργκ σκοπεύει να κάνει τον γύρο του κόσμου με το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse και μόνο καύσιμο για τους τέσσερις κινητήρες του την ηλιακή ενέργεια που θα συγκεντρώνουν οι 17.000 ηλιακές κυψέλες οι οποίες υπάρχουν πάνω στα φτερά του.

Το

αεροσκάφος τους, που θα απογειωθεί από το Αμπού Ντάμπι, θα περάσει την Αραβική Θάλασσα, την Ινδία, τη Μιανμάρ, την Κίνα, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τις ΗΠΑ, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Με λίγα λόγια, είναι προγραμματισμένο να διανύσει 35.000 χλμ σε πέντε μήνες.

«Από επιχειρησιακής πλευράς, αυτό το μέρος του κόσμου και η Μέση Ανατολή είναι η καλύτερη περιοχή για εμάς να ξεκινήσουμε, επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να πετάξουμε πάνω από την Ινδία και την Κίνα πολύ νωρίς. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε το καλοκαίρι με σχετικά καλό καιρό» εξηγεί ο Μπορσμπέργκ για την πτήση, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στο Αμπού Ντάμπι -αν όλα πάνε καλά- τον Ιούλιο. Οι πιλότοι σχεδιάζουν να κάνουν συνολικά 15 προσγειώσεις κάθε πέντε μέρες συνεχούς πτήσης. Η ταχύτητά τους εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 50 έως 100 χλμ. την ώρα. Αν και το τζετ ζυγίζει λίγο περισσότερο από ένα αυτοκίνητο για διαδρομές εκτός δρόμου, δηλαδή περίπου 2.300 κιλά, το άνοιγμα των φτερών του είναι 72 μέτρα, δηλαδή το ίδιο με αυτό ενός τζάμπο, όπως το Airbus A380.

Πριν από 13 χρόνια, όταν δρομολογήθηκε το πρότζεκτ του Solar Impulse, κανένας από τους ειδικούς της αεροναυπηγικής βιομηχανίας δεν το πήρε στα σοβαρά. Οι εμπνευστές του μάλιστα δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν μηχανικούς αεροσκαφών που θα πείθονταν να βοηθήσουν στην υλοποίησή του.

«Νομίζω ότι έχουμε στην ομάδα περισσότερους ανθρώπους που κινούνται έξω από τον χώρο της αεροναυπηγικής παρά από αυτόν» δηλώνει ο Μπορσμπέργκ, εξηγώντας ότι χρειάστηκε να ξεφύγουν από την πεπατημένη για να βρουν λύσεις. Ετσι και αλλιώς ο Πικάρ δεν έχει τα γονίδια ανθρώπων που το βάζουν εύκολα κάτω. Το 1931 ο παππούς του Ογκίστ ήταν ο πρώτος που κατάφερε να φτάσει με το αερόστατό του στη στρατόσφαιρα. Τριάντα χρόνια αργότερα ο πατέρας του Μπερτράν, ο Ζακ, ωκεανογράφος και μηχανικός, έκανε το πρώτο ταξίδι στο πιο βαθύ σημείο του ωκεανού.

Η σημερινή πτήση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό. Ο Μπορσμπέργκ και ο Πικάρ θα εναλλάσσονται στο πιλοτήριο, καθώς το αεροσκάφος έχει θέση μόνο για έναν. Την ίδια ώρα ομάδα από 65 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και μετεωρολόγους θα παρέχουν υποστηρικτικό έργο από το Μονακό.

Κατερίνα Νικολοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα