Υπόθεση Σνόουντεν: Κλήση ΗΠΑ σε Ρωσία για απέλαση, αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις με Κίνα

23:22 24/6/2013 - Πηγή: TNSite

"Αναμένουμε οι Ρώσοι να εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους και να απελάσουν τον Έντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται ακόμα στη Μόσχα.

Ο Κάρνεϊ υπενθύμισε ότι μετά το προ διμήνου τρομοκρατικό χτύπημα στον μαραθώνιο της Βοστόνης η συνεργασία των δύο χωρών έχει εντατικοποιηθεί και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει στη Ρωσία

"πολλούς εγκληματίες ύστερα από αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης".

Όσον αφορά τις συνέπειες σε περίπτωση που η Μόσχα δεν απελάσει τον Σνόουντεν, ο Κάρνεϊ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά. Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι αρχές των ΗΠΑ είναι σε επαφή με αρκετές χώρες μέσω των οποίων μπορεί να ταξιδέψει ο Σνόουντεν, αν φύγει από τη Ρωσία.

Ο Κάρνεϊ αναφέρθηκε ακόμη και στις σχέσεις με την Κίνα, μετά την απόφαση της τελευταίας να επιτρέψει στον Σνόουντεν να φύγει από το Χονγκ Κονγκ.

"Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερο έναν φυγά παρά το ισχύον ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Οι Κινέζοι επιμένουν στην ανάγκη οικοδόμησης σχέσης κοινής εμπιστοσύνης. Καθυστέρησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες αυτές. Αν δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πάνω τους ώστε να σέβονται τις νομικές τους υποχρεώσεις στο θέμα της έκδοσης υποδίκων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό τους το λέμε ευθέως" δήλωσε χαρακτηριστικά.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα