Τα φαβορί που έμειναν εκτός κυβέρνησης. Όλο το παρασκήνιο

22:56 24/6/2013 - Πηγή: TNSite

Σε αυτό το πλαίσιο οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και το παρασκήνιο όλο και φούντωναν και όπως είχε γίνει και κατά το παρελθόν, συγκεκριμένα ονόματα εμφανίζονταν "στανταράκια".

Διαβάστε το χρονικό του ανασχηματισμού.

Η υπ' αριθμόν ένα έκπληξη λοιπόν δεν είναι άλλη από την απουσία του Μάκη Βορίδη, ο οποίος μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή θεωρούνταν σίγουρος. Εντούτοις δεν επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του, δεν μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, αν και το όνομα του ακούστηκε τόσο για

το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, όσο και για το Υποδομών, όπως όμως και για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τελικά επιλέχθηκαν αντ' αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Σίμος Κεδίκογλου αντίστοιχα.

Εδώ επιβάλλεται μία παρένθεση. Ο Σίμος Κεδίκογλου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από το πολιτικό ρεπορτάζ, είχε γίνει το "κόκκινο πανί", μετά τους χειρισμούς τους αναφορικά με την ΕΡΤ. Μάλιστα, είχε λεχθεί πως ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος είχε σοβαρές ενστάσεις και θα ήθελε να μην ήταν ο κ. Κεδίκογλου στο νέο σχήμα, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε.

Πάντως ο κ. Βορίδης διατηρεί τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

Στο ΠΑΣΟΚ από την άλλη υπάρχει ένα όνομα το οποίο είναι αντίστοιχης "έντασης" όπως αυτό του κ. Βορίδη στην ΝΔ. Πρόκειται για τον Πάρη Κουκουλόπουλο, από τα πρώτα ονόματα που έγιναν γνωστά στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Τελικά ούτε αυτός συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες σχετικά με το εάν ο ίδιος αρνήθηκε να πάρει θέση αναπληρωτή διότι αρχικά του είχαν υποσχεθεί, τουλάχιστον αυτό είχε γίνει γνωστό, ότι θα ήταν αυτός ο ο νέος υπουργός Εσωτερικών, κυρίως λόγω πείρας.

Συμπληρωματικά όμως επιβάλλεται να πούμε πως υπάρχει κι άλλο, πλουσιότερο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει από το πρωθυπουργό να τοποθετήσει στο συγκεκριμένο υπουργείο (Εσωτερικών) τον Πάρι Κουκουλόπουλο. Ο τελευταίος μάλιστα εμφανιζόταν να θέλει αυτό το χαρτοφυλάκιο, λόγω και των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αλλά η συγκεκριμένη ιδέα κάθε άλλο παρά ενθουσίαζε το Μέγαρο Μαξίμου.

Τελικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποχώρησε και έτσι άνοιξε ο δρόμος για το Γιάννη Μιχελάκη, ένα όνομα το οποίο σχεδόν ουδείς ανέμενε.

Γιατί; Διότι όπως γίνεται γνωστό, το όνομα του ο πρωθυπουργός το κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Σημειώνεται, πως ο κ. Κουκουλόπουλος θα αντικαταστήσει τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης από την άλλη προτίμησε να μείνει στο κόμμα. Δεν επιθυμούσε να πάρει θέση στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε ακουστεί και αυτός ότι πάει προς υπουργοποίηση, όμως το όνομα του εμπλέκεται στην υποψηφιότητα για τη δημαρχεία της Θεσσαλονίκης, αν και δεν είναι απόλυτα σαφές αυτό, και ίσως να έχει σχέση αυτό με τη μη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Εκτός κυβέρνησης μένει η πρώην πολιτική ηγεσία της ΝΔ στο υπουργείο Υγείας, Αντρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς, οι οποίοι φαίνεται να πλήρωσαν τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ, τρύπα η οποία εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ για το 2013. Επιπλέον, απειλείται η βιωσιμότητα του Οργανισμού ξεκάθαρα και μάλλον μέτρησε και αυτό για την απομάκρυνσή τους.

Αίσθηση πάντως αποτελεί η απομάκρυνση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, όχι η απομάκρυνση του από το υπουργείο εσωτερικών που είχε προαναγγελθεί στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά κυρίως η μή συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα.

Να σημειωθεί πως και ο κ. Αβραμόπουλος "έδειχνε" αμετακίνητος τελικά όμως άλλαξε υπουργικό θώκο.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα