Ξεπέρασαν τους 600.000 οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία

23:29 21/10/2013 - Πηγή: TNSite
Οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τους 600.000, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD).

Σύμφωνα με την AFAD οι 400.000 εξ αυτών δεν ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων, αλλά σε καταλύματα που ενοικιάζουν εκτός αυτών.

«Διεξαγάγαμε μια μελέτη πριν από τις διακοπές του Έιντ αλ Άντχα και οι αριθμοί έχουν αυξηθεί σε πάνω από 600.000» πρόσφυγες, δήλωσε ο Μουσταφά Αϊντογλού, εκπρόσωπος της AFAD.

Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα μήκους 900 χλμ.

με τη Συρία, επικρίνει με σφοδρότητα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και είναι ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές των ανταρτών οι οποίοι πολεμούν εναντίον του.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια πολιτική «ανοικτών θυρών» έναντι όσων προσπαθούν να γλιτώσουν από το συριακό εμφύλιο πόλεμο, που συνεχίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά, αν και έχει κλείσει κατά διαστήματα τα συνοριακά περάσματα, ιδίως ύστερα από εχθροπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές.

Περίπου 200.000 Σύροι ζουν σε 21 καταυλισμούς προσφύγων, στην πλειονότητά τους σε πόλεις κοντά στα σύνορα, είπε ο Αϊντογλού, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε καταλύματα τα οποία ενοικιάζουν εκτός των καταυλισμών αυτών.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Αύγουστο ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη δαπανήσει σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στέγαση των προσφύγων από τη Συρία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι τουλάχιστον άλλοι 2 εκατομμύρια Σύροι θα γίνουν πρόσφυγες μέσα στο 2014 και ότι 2,25 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν εντός της χώρας τους εξαιτίας του πολέμου.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα