Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Μογκαντίσου

17:22 5/5/2013 - Πηγή: TNSite
Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Σομαλία από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο Μογκαντίσου και έπληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοκινητοπομπή με αξιωματούχους του Κατάρ, οι οποίοι είναι ασφαλείς.

Η επίθεση σημειώθηκε 48 ώρες πριν από μια διεθνή διάσκεψη για την Σομαλία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λονδίνο, με την συμμετοχή εκπροσώπων περίπου 50 χωρών και οργανώσεων.

Η αντιπροσωπεία των αξιωματούχων του Κατάρ, η οποία επισκέπτεται το Μογκαντίσου,

επέβαινε στο θωρακισμένο όχημα του υπουργού Εσωτερικών της Σομαλίας, και ως εκ τούτου τα μέλη της είναι ασφαλή, δήλωσε αξιωματούχος της ασφάλειας στο Reuters, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν επέβαινε στο όχημα αυτό την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά της κυβερνητικής αυτοκινητοπομπής.

«Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε στόχο την αντιπροσωπεία από το Κατάρ. Τα μέλη της είναι ασφαλή», δήλωσε ο αξιωματούχος της ασφάλειας Χάσαν Όσμαν, προσθέτοντας ότι το αυτοκίνητο του υπουργού υπέστη ζημιές από την έκρηξη.

Ένας καμικάζι έπεσε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά, σε ένα κυβερνητικό θωρακισμένο όχημα την ώρα που αυτό βρισκόταν σε μια διασταύρωση σε πολυσύχναστη συνοικία της σομαλικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε παράλληλα η σομαλική αστυνομία.

«Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, είμαστε σε φάση συγκέντρωσης στοιχείων. Οι νεκροί μέχρι τώρα είναι περίπου έντεκα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μοχάμεντ Αντάν.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα σε πολυσύχναστη περιοχή του Μογκαντίσου, όπου συναντιούνται οι κάτοικοι της πρωτεύουσας για να πιουν τσάι σε καντίνες που υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου.

Προς το παρόν κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία φέρει ωστόσο τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων που πραγματοποιούν οι αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα από τότε που ο στρατός και οι κυανόκρανοι τους απώθησαν από τις βάσεις τους στο Μογκαντίσου.

Το Κατάρ στοχεύει τα τελευταία χρόνια σε στενότερες πολιτικές σχέσεις με την Σομαλία, επιδιώκοντας μια διεύρυνση της επιρροής του στο Κέρας της Αφρικής.

Η σημερινή επίθεση έγινε την προπαραμονή διεθνούς διάσκεψης για την Σομαλία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λονδίνο με την συμμετοχή περισσότερων από 50 χωρών και οργανώσεων.

Στόχος της διάσκεψης αυτής, της οποίας θα συμπροεδρεύσουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Σομαλίας Χάσαν Σέιχ Μοχαμούντ είναι να ενισχυθεί η διεθνής βοήθεια στην χώρα αυτή, η οποία έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημία από τα περισσότερα από 20 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα