Τι είναι οι κρίσεις πανικού

09:07 4/6/2013 - Πηγή: TNSite

Είμαι 23 ετών και παθαίνω ταχυπαλμίες, πόνο και δυσφορία στο στήθος και φόβο ότι θα πεθάνω ή ότι θα τρελαθώ. Το πρόβλημα μου εμφανίστηκε ένα βράδυ που ένιωσα έναν πόνο στο στήθος και πανικοβλήθηκα. Έχω ιστορικό χρήσης ινδικής κάνναβης και είμαι αγχώδης άνθρωπος.

Τα συμπτώματά σας είναι χαρακτηριστικές κρίσεις πανικού οι οποίες εκδηλώνονται ως βραχείες αιφνίδιες και μη-αναμενόμενες οξείες κρίσεις άγχους. Διαρκούν τουλάχιστον 10 λεπτά όπου κυριαρχεί ένας έντονος φόβος μιας επερχόμενης ενδοψυχικής ή εξωγενούς απειλής.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα βρίσκεται σε μια κατάσταση ετοιμότητας

και διέγερσης απέναντι στον κίνδυνο με αποτέλεσμα τα συμπτώματα που περιγράφετε (ταχυπαλμίες, πόνος στο στήθος κλπ) να λαμβάνουνχώρα.

Το βράδυ που νιώσατε έναν πόνο στο στήθος ήταν το ορόσημο της αρχής του προβλήματος. Επειδή σας φόβισε το κατά τα άλλα σύνηθες και αθώο αυτό σύμπτωμα, μπήκατε σε μια ανεξέλεγκτη ροή αρνητικών σκέψεων και καταστροφικών ερμηνειών πάνω στο σύμπτωμα και παγιδευτήκατε σε έναν φαύλο κύκλο φόβου μιας επόμενης κρίσης.

Η αίσθηση προσωπικής ευαλωτότητας είναι μια παρενέργεια των κρίσεων πανικού. Στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να τρελαθείτε ούτε να πεθάνετε από τις κρίσεις πανικού. Ωστόσο για να μπορέσετε μέσα σας να ανακτήσετε τον έλεγχο του άγχους σας μία σειρά συνεδριών ψυχοθεραπείας θα ήταν χρήσιμες.

Το ιστορικό χρήσης κάνναβης όπως και η αγχώδης δομή της προσωπικότητάς σας είναι πιθανόν να λειτούργησαν ως παράγοντες προδιάθεσης στις κρίσεις πανικού.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected] , twitter @myrsi1

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα