Συνάντηση Ε.Ε. και Ρωσίας για θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης

04:08 18/1/2014 - Πηγή: TNSite
Συνάντηση του μονίμου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας σε θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μόσχα.

Πρόκειται για την 17η συνάντηση, στην οποία η ελληνική προεδρία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν η πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για τον κοινό χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας,

θέματα θεωρήσεων και μετανάστευσης, η καταπολέμηση του διεθνικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η δικαστική συνεργασία.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία συνάντηση μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσικής Ομοσπονδίας και στις θετικές εξελίξεις που παρατηρήθηκαν στους τομείς της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και εντόπισε σοβαρές προκλήσεις που επίκεινται.

«Καταδικάζω απερίφραστα τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Volgograd και Pyatigorsk που δυστυχώς καταδεικνύουν την περαιτέρω ανάγκη για ενισχυμένες κοινές προσπάθειες στην πρόληψη και καταστολή της τρομοκρατίας, με ταυτόχρονο σεβασμό των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο υπουργός.

«Η συνεργασία στους τομείς της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας έχει εμπεδωθεί στη συνολική κοινή πολιτική συνεργασία Ε.Ε. και Ρωσίας. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα ισχυρό κράτος δικαίου, στο οποίο συγκαταλέγονται η πλήρης ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου, αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία των σχέσεων Ε.Ε.-Ρωσίας και θα πρέπει να θεωρούνται ακρογωνιαίος λίθος για την υγιή ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία», τόνισε ο κ. Αθανασίου. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την ανησυχία του για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την υφιστάμενη κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ρωσία: «Η Ε.Ε. θα επιθυμούσε να δει περαιτέρω πρόοδο σε αυτά τα θέματα».

Σχετικά με θέματα θεωρήσεων, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική προεδρία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή των συμφωνιών απλούστευσης των θεωρήσεων και στο διάλογο απελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων. «Ωστόσο, για να πετύχουμε μεγαλύτερη πρόοδο στο διάλογο για την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων έχει μεγάλη σημασία να εφαρμοστούν πλήρως οι συμφωνίες για την απλούστευση της έκδοσης των θεωρήσεων», είπε ο κ. Δένδιας.

O κ. Αθανασίου επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την πρόληψή της. Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση του εγκλήματος, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, με δεδομένο ότι η εγκληματικότητα λαμβάνει ολοένα και περισσότερο σαφή διεθνικό χαρακτήρα. Από αυτήν την άποψη το ζήτημα της δικαστικής συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας σε ποινικές υποθέσεις είναι ύψιστης σημασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα. Όχι όμως χωρίς όρους: «Για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχει μεγάλη σημασία η κατοχύρωση υψηλού βαθμού προστασίας δεδομένων στην όποια μελλοντική συμφωνία καθώς και στην όλη συνεργασία Ε.Ε.-Ρωσίας».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ε.Ε. βρίσκει ενδιαφέρουσα την έκδοση κοινής δήλωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις εργασίες έτσι ώστε αυτή να υιοθετηθεί σύντομα. Σχετικά με το διάλογο για τη μετανάστευση και την συμφωνία επανεισδοχής, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο προχώρησε και ήταν αρκετά επιτυχής, δίνοντας έμφαση στο πρώτο χειροπιαστό γεγονός, την επίσκεψη στα συνοριακά σημεία διέλευσης στο Mamonovo II στη Ρωσία και στο Grzechotki στην Πολωνία.

Επίκειται μάλιστα μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων που θα εξετάσει και θα εγκρίνει από κοινού το σχέδιο εργασιών για τα επόμενα χρόνια. «Θα είναι σημαντικό για την Ε.Ε. να γνωρίζει ποια ζητήματα θα επιθυμούσε η ρωσική πλευρά να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στη μελλοντική ανάπτυξη του μεταξύ μας διαλόγου», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Τέλος ο κ. Δένδιας ευχήθηκε στις ρωσικές Αρχές κάθε επιτυχία για τους χειμερινούς ολυμπιακούς του Σότσι.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας στο χώρο της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Αθανασίου.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα