Στο σημείο μηδέν

19:57 16/6/2013 - Πηγή: TNSite

Κατηγορηματικά διέψευσε η Δημοκρατική Αριστερά τις φήμες που κατέκλυσαν από το πρωί της Κυριακής τα δημοσιογραφικά γραφεία, περί μυστικής συνάντησης Φώτη Κουβέλη και Ντόρας Μπακογιάννη στη Γλυφάδα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, εξάλλου, από το Παρίσι όπου βρίσκεται διέψευσε και τα όσα λέγονται περί συνάντησής της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η εν λόγω

φημολογία είναι άλλη μια ένδειξη του τι ακριβώς συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό ενόψει της συνάντησης των τριών κυβερνητικών εταίρων σε ατμόσφαιρα κρίσης και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Για την Αγίου Κωνσταντίνου, οποιαδήποτε εξέλιξη έχει μία και μόνο προϋπόθεση.

Να αποχωρήσει ο Σαμαράς, να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να λειτουργήσει η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα. Τα παραπάνω διατυπώνουν όλα ανεξαρτήτως τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Το ίδιο πνεύμα επικρατεί και στην Ιπποκράτους, με τους συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου να δηλώνουν «εάν ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει εκλογές, τότε ας το αποδείξει στην πράξη, ανοίγοντας την ΕΡΤ».

Στο Μαξίμου η κατάσταση δεν είναι και πολύ διαφορετική. Ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους από την προσυνεδριακή συγκέντρωση στο Ναύπλιο, οι δε σύμβουλοί του αφήνουν να διαρρεύσει πως ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν να βάλουν νερό στο κρασί τους, επισημαίνοντας ωστόσο πως ούτε ο Σαμαράς ούτε η ΝΔ επιδιώκουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο ρόλος του ΣτΕ

Με μια διαρροή νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, περί αναβολής λήψης απόφασης από το ΣτΕ ως προς την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΡΤ -που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις της ΠΝΠ-, το σκηνικό αιφνιδίως άλλαξε, επιτείνοντας τη σύγχυση που επικρατεί στα πολιτικά γραφεία. Συγκεκριμένα και ενώ αναμενόταν η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ το απόγευμα της Δευτέρας (στις 17.00), δικαστικοί κύκλοι διέδιδαν πως ενδεχομένως η απόφαση αυτή να δημοσιοποιηθεί την Τρίτη. Δηλαδή, μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών, που είναι προγραμματισμένη τη Δευτέρα στις 18.00.

Τόσο για το Μαξίμου όσο και για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να σταθεί καταλυτική, ιδιαίτερα αν είναι αρνητική ως προς τις επιδιώξεις του Μαξίμου. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προσφέρει πολιτικό χρόνο και στους τρεις εταίρους, αλλά και να επιτρέψει στον καθέναν τους μια «ανώδυνη» υποχώρηση. Αν ωστόσο η απόφαση δημοσιοποιηθεί την Τρίτη, τότε οι τρεις αρχηγοί είναι υποχρεωμένοι να διαχειριστούν την πολιτική κρίση, δεδομένου ότι έχουν εγκλωβιστεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες είναι ορατό και μάλιστα χωρίς να έχει εκταμιευτεί η δόση των 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται αναγκαίο διότι -όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών- τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται τον Ιούλιο.

Ανεβαίνουν οι τόνοι από την αντιπολίτευση


Την ώρα των ραγδαίων εξελίξεων αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην πλατεία Συντάγματος (20.00).

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει αφενός έναν απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων της τρικομματικής κυβέρνησης και αφετέρου να παρουσιάσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους εργαζομένους της ΕΡΤ και των άλλων δημόσιων οργανισμών «που με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πετιούνται στο δρόμο» διοργανώνει τη Δευτέρα στις 19.00 το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα