Χτίσε το επαγγελματικό σου προφίλ από το πρώτο έτος | Skills and Soft skills

Εφόσον έχεις επιλέξει το career path που σου αρέσει και εφόσον έχεις μπει στη διαδικασία να αξιοποιείς τις πηγές ενημέρωσης που θα σε βοηθήσουν να βγάλεις άκρη, πάμε να δούμε ποια είναι τα προσόντα και οι εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν να είσαι δυνατός στο τέλος των σπουδών σου και να μη μείνεις απλά με ένα πτυχίο στο χέρι…

Αυτό που κοιτάει ένας εργοδότης όταν παίρνει το βιογραφικό ενός νέου υποψήφιου πέρα από τα βασικά προσόντα δηλαδή σπουδές και πιστοποιήσεις που να τις αποδεικνύουν, είναι και τα λεγόμενα και τα soft skils, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δηλαδή τα οποία
παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή, καθώς λένε πράγματα για την προσωπικότητά σου ως νέος επαγγελματίας. Και είναι αυτό που διαφοροποιεί υποψήφιο από υποψήφιο στην τελική επιλογή.

Τι μπορεί να θεωρηθεί Soft Skill;
Προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών: Είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πώς μια αξέχαστη εμπειρία, μπορεί να σε βοηθήσει αργότερα. Τι λέει το Erasmus ή γενικά κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών για εσένα; Λέει ότι είσαι ικανός να λειτουργήσεις σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, ότι έχεις την εμπειρία του να ζεις μόνο στο εξωτερικό, να χειριστείς μια ξένη γλώσσα για να φέρεις σε πέρας διάφορα πρότζεκτ και να δουλέψεις σε μια διαπολιτισμική ομάδα. Μια πολυεθνική π.χ. θα το εκτιμούσε αυτό…

Συμμετοχή σε προγράμματα προσομοίωσης (ανάλογα με τη σχολή) μπορούν να πουν πολλά για την αναλυτική σου ικανότητα, τη διαπραγμάτευση και πολλά άλλα τέτοια. Γίνονται εικονικές δίκες για φοιτητές νομικής, αγώνες επιχειρηματολογίες, εικονικά κοινοβούλια, ακόμη και συνέδρια που προσομοιώνουν πιστά τα αντίστοιχα του ΟΗΕ (MUN).

Εργασίες στη σχολή: θα πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή των θεμάτων που θα υλοποιήσεις, όταν δίνεται επιλογή. Τα θέματα να είναι σχετικά με τη θέση εργασίας στην οποία στοχεύουμε, όχι το ευκολάκι για να περάσουμε το μάθημα. Κάτι ενδιαφέρον, πρωτότυπο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του εργοδότη.

Πολλές σχολές έχουν προαιρετική τη συγγραφή διπλωματικής. Καλό θα είναι να επιδιώξεις να τη γράψεις κι ας είναι κουραστικό και αγχωτικό. Παρόλα αυτά, είναι δείγμα συστηματικής δουλειάς. Και εφόσον πάρεις κι ένα καλό βαθμό, μπορεί να κερδίσεις το ενδιαφέρον του εργοδότη.
Ένα έξυπνο tip για τη διπλωματική: αν σκοπεύεις να κάνεις μεταπτυχιακό το θέμα της πτυχιακής να δένει με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού

Σεμινάρια: Εδώ υπάρχει μια παγίδα. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν έχεις πάει σε 35 σεμινάρια. Το να γράφουμε ό,τι σεμινάριο έχουμε παρακολουθήσει στο βιογραφικό μας είναι λάθος. Αξίζει να παρακολουθήσεις ό,τι αφορά στη μελλοντική δουλειά σου. Μην υπερβάλλεις λοιπόν με την παρακολούθηση σεμιναρίων, εκτός κι αν ο λόγος είναι για προσωπικό ενδιαφέρον.
Keywords
Τυχαία Θέματα