Στο Ισραήλ ο Σαμαράς. Έμφαση σε ενεργειακά και τουρισμό

08:29 8/10/2013 - Πηγή: TNSite

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οκτώ ακόμα υπουργοί και πρόκειται να υπογραφούν ισάριθμες συμφωνίες. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Ναυτιλίας

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκινάει την επίσκεψή του στο Ισραήλ με επίσκεψη μνήμης στο Μουσείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στις 9.30 το πρωί. Το μεσημέρι συγκαλείται στα Ιεροσόλυμα το πρώτο κοινό υπουργικό συμβούλιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών συνιστά μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας όσον αφορά στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής στην οποία συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν ενεργειακές συμφωνίες με την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Αναλυτικά, οι αποκρατικοποιήσεις, οι επενδύσεις, αλλά και η κοινή γεωστρατηγική του άξονα "Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ" ο οποίος έχει στόχο τις δυνατότητες αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπέτζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες στα Ιεροσόλυμα.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το διακυβερνητικό συμβούλιο ενώ θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις και η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των ομολόγων υπουργών όπως και κοινή διακήρυξη.

Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα με τον Ισραηλινό ομόλογο του (G2G).

Αργότερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο και τον πρόεδρο του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες. Τέλος, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε δείπνο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum όπου θα βρεθούν και πάνω από 100 Έλληνες επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ.

Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει κι εκείνος το δικό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναντήσεις με την υπουργό Δικαιοσύνης και αρμόδια για το Παλαιστινιακό, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών που αναπληρώνει τον υπουργό. Ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει στο Ισραήλ καθώς την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Ραμάλα και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι συμφωνίες

Μεταξύ άλλων θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στον τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων μετά και τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι σε ελληνικά νησιά με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Σαντορίνης. Η συμφωνία θα αφορά και στον τομέα της αφαλάτωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων. Το Ισραήλ θεωρείται πρωτοπόρο παγκοσμίως στους συγκεκριμένους τομείς.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υπογράψει συμφωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων τους στο θέμα της ενέργειας. Είναι ένα ακόμη βήμα μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το καλοκαίρι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει ρεύμα και θα συνδέει τις τρεις χώρες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας θα υπογράψει μνημόνιο επικαιροποίησης στη συνεργασία και ανταλλαγής δεδομένων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα υπάρξει συμφωνία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων σχετικών με όπλα και εκρηκτικά.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα