Σε Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα η μεγαλύτερη πτώση στις χορηγήσεις πιστώσεων

02:56 4/1/2014 - Πηγή: TNSite
Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις ιταλικές επιχειρήσεις μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά -5,9% το Νοέμβριο, με ρυθμό δηλαδή ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά στατιστικά στοιχεία πριν από 10 χρόνια, όπως έδειξαν δεδομένα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Αν και η ιταλική οικονομία ανακάμπτει βραδέως από την πιο μακρόχρονη ύφεση που αντιμετώπισε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο δανεισμός δεν ανανήφει ακόμη και συνεχίζει αντιθέτως να μειώνεται, και μάλιστα με ρυθμό

που επιταχύνεται. Οι χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις είχαν μειωθεί κατά -4,9% τον Οκτώβριο εν σχέσει με ένα μήνα νωρίτερα.

Πάντως σε μια θετική εξέλιξη για τις τράπεζες οι αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στη Μάλτα ο δανεισμός των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις επίσης συρρικνώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ, κατά -10,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Μολαταύτα η μείωση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις το Νοέμβριο ήταν υψηλότερη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην Ισπανία, όπου έφτασε το -13,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ένας από τους παράγοντες ο οποίος αποτρέπει πολλές τράπεζες από το να χορηγήσουν πιστώσεις σε επιχειρήσεις είναι ο επικείμενος, αργότερα φέτος, έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού τον οποίο πρόκειται να διεξαγάγει η ΕΚΤ πριν αναλάβει το ρόλο του εποπτικού φορέα του τομέα.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα