Πρόταση αγοράς ελληνικών ομολόγων 2,9 δισ. από την Japonica

05:37 4/6/2013 - Πηγή: TNSite
Πρόσκληση για την έμμεση αγορά, μέσω της θυγατρικής της Yerusalem Hesed, Ltd, ελληνικών ομολόγων έκδοσης 12/2012, υπέβαλλε η Japonica Partners & Co.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση είναι ύψους 2,9 δισ. ευρώ, και αντιστοιχεί περίπου στο 10% των ελληνικών τίτλων 29,6 δισ. ευρώ που εκδóθηκαν τον Δεκέμβριο.

Η προσφορά αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία ενδιαφέρεται

για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Η πρόσκληση παρέχει μέγιστη ευελιξία, επιτρέποντας στον αγοραστή να λαμβάνει άμεσες αγορές και στους επενδυτές το δικαίωμα να αποσύρουν την πρόταση πριν από την αποδοχή ή τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών.

Η αναμενόμενη προθεσμία υποβολή των προσφορών είναι στις 17:00 ώρα Κεντρικής Ευρώπης την 1η Ιουλίου 2013, εκτός εάν αναθεωρηθεί στο μεταξύ.
Η ελάχιστη τιμή αγοράς για κάθε μία από τις σειρές των ομολόγων είναι 45% του αρχικού κεφαλαίου τους, ήτοι με 26,5% premium από τη μέση τιμή τους το Δεκέμβρη 2012, όταν και η Ελλάδα εφάρμοσε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, και ένα 15,2% premium με το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος στις 27 Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Japonica πιστεύει ότι η αγορά ομολόγων της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, με πολύ χαμηλή ρευστότητα, και δεν αντανακλά την εγγενή αξία των ομολόγων. Κατά τη διάρκεια περιόδου διαπραγμάτευσης 42 ημερών στο πρώτο τρίμηνο του 2013, η ιστορική μεταβλητότητα των τιμών περιελάμβανε 27,8% μείωση της μέσης τιμής.

Σύμφωνα με την Japonica «αυτή η δημόσια προσφορά αντανακλά την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην μακροπρόθεσμη προοπτική της Ελλάδας και την πρόοδο που η χώρα έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα».

Η Japonica Partners ιδρύθηκε το 1988, και έχει αναπτύξει τις δραστηριότητες της σε τίτλους χαμηλού κινδύνου. Είναι αμερικανική επενδυτική με έδρα το Rhode Island των ΗΠΑ. Ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είναι ο Paul Kazarian, ο οποίος πριν ξεκινήσει, το 1987 τη Japonica υπήρξε investment banker στην Goldman Sachs.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα