Πιο πολλά πληρώνουν οι μετανάστες σε φόρους στη Βρετανία απ όσα παίρνουν σε επιδόματα

22:57 5/11/2013 - Πηγή: TNSite

Τα αισθήματα εναντίον των μεταναστών τροφοδοτήθηκαν πρόσφατα στη Βρετανία από προειδοποιήσεις σε δεξιάς απόκλισης μέσα ενημέρωσης σχετικά με νέες αφίξεις μεταναστών που, όπως υποστηρίζουν τα μέσα αυτά, ζουν με επιδόματα, διεκδικώντας βοηθήματα από το κράτος και δωρεάν περίθαλψη υγείας.

Σύμφωνα με μια μεγάλης έκτασης μελέτη βασισμένη σε δεδομένα από την Επισκόπηση του Εργατικού Δυναμικού της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μετανάστες από τις χώρες της ευρωζώνης που έφθασαν από

το 2001 ως το 2011, έχουν πληρώσει 34% περισσότερους φόρους απ' όσα έχουν εισπράξει σε επιδόματα, ενώ οι μετανάστες από άλλες χώρες πλήρωσαν περίπου 2% περισσότερα απ' όσα πήραν.

Γενικά οι μετανάστες είναι κατά 45% λιγότερο πιθανό να διεκδικήσουν κάτι από το κράτος, σε σχέση με τους "ιθαγενείς", τους γεννημένους στη Βρετανία πολίτες, έδειξε η μελέτη.

"Αν δει κανείς τους μετανάστες που έφθασαν μετά το 1999, τόσο αυτούς από την ευρωζώνη όσο και εκείνους εκτός ευρωζώνης, έχουν μια θετική φορολογική εισφορά", δήλωσε προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πανεπιστημιακός Κρίστιαν Ντάστμαν, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης εκ μέρους του University College London.

"Κατά την ίδια περίοδο, ιθαγενή άτομα πήραν βασικά περισσότερα από το σύστημα πρόνοιας απ' όσα συνέβαλαν σ' αυτό σε φόρους", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μια μελέτη από μια κορυφαία "δεξαμενή σκέψης" για τη μακροοικονομία, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (NIESR), έδειξε πως υπάρχει "θετική και σημαντική σύνδεση" ανάμεσα στην αύξηση της απασχόλησης μεταναστών και την παραγωγικότητα.

Η έρευνα του NIESR, η οποία περιέλαβε συνεντεύξεις καθώς και ανάλυση δεδομένων, έδειξε πως οι εργοδότες θεωρούν τους μετανάστες περισσότερο εξειδικευμένους εργαζόμενους από τα άτομα που έχουν γεννηθεί στη Βρετανία και ικανούς να καλύψουν κενά στην αγορά εργασίας.

Η μελέτη συνδέει την κατά 10% αύξηση του μεριδίου των μεταναστών στην απασχόληση ανάμεσα στο 1997 και το 2007 με μια κατά 0,6% ως 0,9% αύξηση στην παραγωγικότητα στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, όμως διευκρινίζει πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί πως υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα στα δύο.

"Ενώ οι εργοδότες θεωρούν τη μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων πολύ σημαντική για την κάλυψη των αναγκών τους, αυτό αντιβαίνει στην εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη ότι ο μετανάστης εργάτης χρησιμοποιείται σε δουλειές που δεν απαιτούν ειδίκευση και αμείβονται με χαμηλό μισθό".

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης πως οι εργοδότες αντιμετωπίζουν στους μετανάστες ως μέσο για να αυξηθεί το εξειδικευμένο προσωπικό στην αγορά εργασίας, παρά για να αντικαταστήσουν τους ιθαγενείς Βρετανούς εργαζομένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα