Καζάνι που βράζει η Ουκρανία: Επέμβαση της αστυνομίας και προειδοποιήσεις από την Ε.Ε.

13:15 11/12/2013 - Πηγή: TNSite

Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συγκεντρώθηκαν στην άκρη της πλατείας και άρχισαν να διαλύουν τους διαδηλωτές με τις ασπίδες τους, λίγο πριν από τις 2:00 τοπική ώρα (0:00 GMT), ανέφεραν δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί. Οι ουκρανικές ειδικές μονάδες της αστυνομίας ανακατέλαβαν έτσι ένα τμήμα της πλατείας στο κέντρο του Κιέβου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς η γνωστή τραγουδίστρια Ρουσλάνα νικήτρια του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον βρέθηκε στο κέντρο της πλατείας Ανεξαρτησίας, προτρέποντας

την αστυνομία να μην εκτελέσει τις διαταγές και να μην βλάψει τους διαδηλωτές. Μερικοί από τους διαδηλωτές σήκωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον αέρα, σαν να είχαν κεριά και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκαταστήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Την "αποστροφή" τους για την επέμβαση της αστυνομίας εξέφρασαν οι ΗΠΑ

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν πάντως, σήμερα το πρωί στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο παρά την επέμβαση της ουκρανικής αστυνομίας τα ξημερώματα κατά του πλήθους που διαδήλωνε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκαταστήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Ιατσένιουκ, προέβλεψε ότι μετά την επέμβαση της αστυνομίας αναμένεται να συγκεντρωθούν "εκατομμύρια" ουκρανοί διαδηλωτές στην πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την "αποστροφή" τους για την επέμβαση της αστυνομίας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, "αυτή η απάντηση δεν είναι ούτε αποδεκτή ούτε ωφελεί τη δημοκρατία".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις αρχές να μην ασκήσουν βία κατά των διαδηλωτών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την Τετάρτη τις ουκρανικές αρχές να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή σε «χρήση βίας κατά των απλών πολιτών», μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο για να αποκατασταθεί η πρόσβαση.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουκρανία ανέφερε ότι «θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις αρχές για την πρόληψη της χρήσης βίας κατά των απλών πολιτών».

Νωρίτερα εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας κινήθηκαν συντεταγμένα τα ξημερώματα της Τετάρτης σε τμήμα της πλατείας του Κιέβου, όπου οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία , αντί να προσεγγίσει εμπορικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς δεν υπάρχουν ενδείξεις βίας, αλλά η αστυνομία , με τις ασπίδες και τα κράνη , εισήλθε στην χιονισμένη πλατεία Ανεξαρτησίας , στην καρδιά της πρωτεύουσας , όπου οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες 10 ημέρες και τους απώθησε προς την άκρη χωρίς να προβεί σε καμία ενέργεια για να απομακρύνει τις σκηνές τους.

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα