Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2014

07:01 28/9/2013 - Πηγή: TNSite
Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα έναν προϋπολογισμό «αναγκαίας λιτότητας» και «στήριξης της ανάκαμψης» της οικονομίας της χώρας, τροποποιώντας επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για το 2013 και το 2014 όσον αφορά την ανεργία και τον ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται το 2013 να φθάσει το 26,6% (από 27,1% που προβλεπόταν ως τώρα) και το 2014 να μειωθεί στο 25,7%, από 26,7% βάσει των προηγούμενων προβλέψεων. Σήμερα η χώρα υπολογίζεται ότι έχει ποσοστό ανεργίας το οποίο ανέρχεται στο 26,3% του ενεργού πληθυσμού.

Το ισπανικό Ακαθάριστο

Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), το οποίο αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -1,3% φέτος, πρόκειται να αναπτυχθεί με ρυθμό +0,7% το 2014 και όχι +0,5%, όπως προέβλεπε ως τώρα η Μαδρίτη, ανέφερε ακόμη η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που είχε κάνει σε μια συνέντευξή του ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία έκανε τις ανακοινώσεις αυτές μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του προϋπολογισμού της Ισπανίας για το 2014. Πρόκειται για «έναν υπεύθυνο και ρεαλιστικό προϋπολογισμό στον οποίο αναζητούμε την ισορροπία ανάμεσα στην απαραίτητη λιτότητα και την υποστήριξη της ανάκαμψης» της ισπανικής οικονομίας, δήλωσε η ίδια.

Η Ισπανία, τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αναμένεται να βγει από μια διετία ύφεσης το τρίτο τρίμηνο του 2013, καταγράφοντας ανάπτυξη +0,1% ως +0,2%.

«Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της οικονομικής ανάκαμψης», διαβεβαίωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο, ενώ ο ομόλογός του των Οικονομικών Λουίς δε Γκίνδος τόνισε ότι πρόκειται για «μια ανάκαμψη πολύ αδύναμη, εύθραυστη ακόμη», που πάντως αναμένεται να έλθει.

«Το μέλλον της ισπανικής οικονομίας θα είναι πολύ διαφορετικό το 2014 από ό,τι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, από το 2008», πρόσθεσε ο Λε Γκίνδος, αναφερόμενος στη χρονιά που έσκασε η ισπανική φούσκα των ακινήτων και ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Ισπανία, η οποία έχει δεσμευτεί στην ΕΕ ότι πρόκειται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 6,5% του ΑΕΠ της χώρας το 2013 και το 5,8% το 2014, συνεχίζει την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, το πάγωμα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά των μισθών των δημοσίων λειτουργών και την μείωση των συντάξεων, που πλέον δεν θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα βάσει του πληθωρισμού.

Οι περικοπές χαρακτηρίζονται πάντως ελαφρώς μικρότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μισθοί είχαν μειωθεί 5% το 2010 και συνδικάτα επισημαίνουν ότι οι 2,6 εκατ. Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολέσει ένα 20% της αγοραστικής τους δύναμης έκτοτε.

Οι δαπάνες των υπουργείων έχουν επίσης μειωθεί κατά 4,6%.

Οι συντάξεις εξάλλου αναμένεται να αυξηθούν κατά μόλις 0,25% το 2014, ενώ φέτος ο πληθωρισμός αναμένεται να βρίσκεται περί το 2%.

Πάντως, ο προϋπολογισμός του 2014 δεν προβλέπει νέες αυξήσεις φόρων. Προβλέπει μικρές αυξήσεις των δαπανών για τις υποτροφίες, την έρευνα, τον πολιτισμό και τη στέγαση.

Ωστόσο ο Σοσιαλιστής πρώην αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Αλφόνσο Γκέρα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ραχόι—ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί με άνεση αφού το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είπε, θυμίζουν «αρπακτικό» έναντι των «ανθρώπων που δεν έχουν χρήματα» και άρα είναι οι πιο αδύναμοι στην κοινωνία.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα