Εξασφαλίστηκαν 3,25 δισ. ευρώ για βοήθεια προς το Μαλί

04:50 16/5/2013 - Πηγή: TNSite
Η διάσκεψη των δωρητριών χωρών στις Βρυξέλλες εξασφάλισε περίπου 3,25 δισ. ευρώ για να βοηθήσει το Μαλί και να αναζωογονήσει την οικονομία και τους θεσμούς του μετά τον πόλεμο, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Περισσότερα από 3,25 δισεκατομμύρια ευρώ εξασφαλίστηκαν με την ευκαιρία αυτής της διάσκεψης», δήλωσε ο Ολάντ κατά το κλείσιμο της συνόδου αυτής. Αυτό το ποσό υπερβαίνει τους στόχους των διοργανωτών της διάσκεψης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία

και το Μαλί, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να εξασφαλίσουν 1,96 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Ο πρόεδρος του Μαλί, Ντιονκουντά Τραορέ, ευχαρίστησε θερμά τις 108 χώρες και τους θεσμούς που συμμετείχαν στη διάσκεψη. «Είμαστε όλοι μαζί για την ανασυγκρότηση του Μάλι. Όλοι μαζί για το νέο ξεκίνημα του Μαλί», δήλωσε με ικανοποίηση.

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι εναπόκειται τώρα «στους πολίτες του Μαλί να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη συμφιλίωση, για την ασφάλεια, για το κράτους δικαίου και για τη χρηστή διακυβέρνηση. Αυτό είναι ένα συμβόλαιο που κάνουμε μαζί, ένα ωραίο συμβόλαιο», πρόσθεσε.

Η συνεισφορά των δωρητριών χωρών πρέπει να επιτρέψει στις αρχές της Μπαμακό να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο για τη βιώσιμη ανάκαμψη του Μαλί (PRED) που έχει ως στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας σε δύο χρόνια (2013-1014). Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του σχεδίου αυτού, που εκτιμάται σε 4,34 δισεκατομμύρια ευρώ, θα προέρχεται από τον εθνικό προϋπολογισμό του Μαλί

Μεταξύ των κυριότερων θεσμών που συνεισέφεραν για τη συγκέντρωση της βοήθειας αυτής είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (με 520 εκατ. ευρώ για δύο έτη), η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, η Ισλαμική Τράπεζα Επενδύσεων (BID), καθώς και δεκάδες χώρες. Η βοήθεια της Γαλλίας ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ανακοίνωσε ο Ολάντ και την χαρακτήρισε «σημαντική προσπάθεια σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα