Ευγένι Κασπέρσκι: «Δεν θα έδινα δουλειά στον Σνόουντεν»

00:15 7/8/2013 - Πηγή: TNSite

Μιλά στο protothema.gr

Αποστολή στη Μόσχα, Παναγιώτης Μαρκίδης22/07/201317:06

22/07/201317:06

Ευγένι Κασπέρσκι: «Δεν θα έδινα δουλειά στον Σνόουντεν»

Ο Ευγένι Κασπέρσκι προτρέπει όποιον θέλει να προστατέψει την ιδιωτική του ζωή, να βρει καταφύγιο στη Σιβηρία!

Ο Ευγένι Κασπέρσκι προτρέπει όποιον θέλει να προστατέψει την ιδιωτική του ζωή, να βρει καταφύγιο στη Σιβηρία!«Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο Σνόουντεν
είναι ξεκάθαρα ένας κατάσκοπος, ένας εγκληματίας... Ή μήπως όχι; Εχω κάνει πολλές φορές αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου και ειλικρινά δεν έχω καταλήξει σε κάποια απάντηση».

Ο Ευγένι Κασπέρσκι, ιδρυτής της ομώνυμης ρωσικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην ανάλυση των απειλών μέσω του διαδικτύου και παρέχει προϊόντα και λύσεις για την ασφάλεια των χρηστών, δεν δίστασε να μιλήσει ανοικτά για τον Αμερικανό φυγά και πρώην υπάλληλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν.

Μια υπόθεση που εξελίχθηκε σε «καυτή πατάτα» για τη Μόσχα, όταν ο Σνόουντεν βρέθηκε παγιδευμένος στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας –αν και κάποιοι επιμένουν να ψιθυρίζουν ότι πλέον κρατείται εκτός του αεροδρομίου.

«Οχι, δεν θα του έδινα δουλειά στην Kaspersky» ήταν η απάντηση του πρωτοπόρου στην έρευνα για τις ηλεκτρονικές απειλές -ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80- στο protothema.gr, εφόσον η τεχνογνωσία του Σνόουντεν στα συστήματα ασφάλειας τον κάνουν θεωρητικά περιζήτητο παγκοσμίως, για τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις μεγαλύτερες εταιρείες που ασχολούνται με το κυβερνοέγκλημα, όπως η ρωσική Kaspersky Lab.

Προχωρώντας ακόμη πιο πέρα, ο Ευγένι Κασπέρσκι μίλησε για το δίλημμα που προέκυψε μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου «Prism» και τη δυνατότητα παρακολούθησης της online δραστηριότητας κάθε πολίτη -Αμερικανού και μη- που έχει η NSA: «Από τη μια είναι οι τρομοκράτες και οι ζωές αθώων ανθρώπων που προστατεύονται μέσω της συλλογής των πληροφοριών. Από την άλλη, η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής χιλιάδων πολιτών ποιους και από ποιους προφυλάσσει; Αλλά και πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν δεχτεί πραγματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την 11η Σεπτεμβρίου; Η απάντηση δεν είναι άσπρο-μαύρο...».

Συνεχίζοντας, ο Ευγένι Κασπέρσκι προέτρεψε όποιον θέλει να προστατέψει την ιδιωτική του ζωή, να βρει καταφύγιο στη Σιβηρία! «Ξέρω κάποια πολύ όμορφα μέρη εκεί, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνίες, αφού η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, τόσο λιγότερη προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και της ιδιωτικής μας ζωής έχουμε. Είναι το τίμημα που πληρώνουμε για όλα αυτά που μας προσφέρει η τεχνολογική πρόοδος».

Προέτρεψε, μάλιστα, τους καταναλωτές σε όλον τον κόσμο να απαιτήσουν καλύτερη διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών... «Αν όλο και περισσότεροι χρήστες απαιτήσουν την αποτελεσματική διασφάλιση του απορρήτου, οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να αλλάξουν πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο είναι αμερικανικές και οι πληροφορίες που συλλέγουν είναι στα χέρια των Αμερικανών. Ομως, αυτό που εγώ βλέπω, είναι ότι η συμπεριφορά των καταναλωτών δεν έχει αλλάξει μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Prism».

Τέλος, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab αναφέρθηκε στην ασφάλεια που θεωρεί ότι προσφέρουν σήμερα τα βασικά λειτουργικά συστήματα για υπολογιστές και φορητές συσκευές, των τριών μεγάλων ανταγωνιστών, των Microsoft, Apple και Google. Χαρακτήρισε ασφαλέστερο όλων τα Windows, τονίζοντας ότι η Microsoft (συνεργάτης εδώ και χρόνια με την Kaspersky) έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στον τομέα της ασφάλειας, ενώ η Google (με το Android) βρίσκεται σήμερα -στον τομέα αυτό- εκεί όπου βρισκόταν η Microsoft του 1995.

Καταλόγισε, δε, στην Apple ότι δεν δίνει καθόλου προσοχή στην ασφάλεια του λειτουργικού της συστήματος, χαρακτηρίζοντάς το λιγότερο ασφαλές. «Από τεχνικής πλευράς τα Windows είναι τα πιο ασφαλής. Απλά, το λειτουργικό της Apple εμφανίζεται να είναι πιο ασφαλές λόγω του σημαντικά μικρότερου αριθμού απειλών».

Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα