Έφτιαξαν βιντεοπαιχνίδι που «ξανανιώνει» το μυαλό των ηλικιωμένων

13:41 6/9/2013 - Πηγή: TNSite

Έφτιαξαν βιντεοπαιχνίδι που «ξανανιώνει» το μυαλό των ηλικιωμένων

Ένα απλό βιντεοπαιχνίδι που επινόησαν αμερικανοί επιστήμονες μπορεί να ανανεώσει σημαντικά τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων μέσα σε μόλις 12 ώρες, αναφέρει η επιθεώρηση «Nature».

Μάλιστα οι βελτιώσεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε μετά το παιχνίδι οι νοητικές δεξιότητες των ηλικιωμένων είναι εφάμιλλες με εκείνες των 20άρηδων, ενώ οι βελτιώσεις σε αυτές εξακολουθούν να είναι εμφανείς έξι μήνες αργότερα.

Το παιχνίδι λέγεται NeuroRacer και σχεδιάσθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF),

με σκοπό να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να διεκπεραιώνει ταυτοχρόνως πολλές εργασίες (multi-tasking).

Το NeuroRacer είναι ένα τρισδιάστατο βιντεοπαιχνίδι στο οποίο οι παίκτες οδηγούν ένα αυτοκίνητο με το αριστερό χέρι σε έναν ανηφορικό δρόμο, ενώ έχουν το νου τους για διάφορες πινακίδες που εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη.

Αν μία πινακίδα έχει συγκεκριμένο σχήμα και χρώμα, πρέπει να την σκοπεύσουν και να την πυροβολήσουν με το δεξιό χέρι.

Για να γίνουν όλα αυτά ταυτοχρόνως, ο εγκέφαλος πρέπει να κάνει πολλές διεργασίες, όπως να εστιάσει την προσοχή, να κρατήσει στη μνήμη διαφορετικές πληροφορίες και να περνάει από τη μία δραστηριότητα στην άλλη ή να τις εκτελεί μαζί, σημειώνουν στο άρθρο τους ο επικεφαλής ερευνητής δρ Adam Gazzaley, διευθυντής στο ομώνυμο εργαστήριο του UCSF, και οι συνεργάτες του.

Για τους σκοπούς της μελέτης τους, οι ερευνητές επιστράτευσαν πρώτα 180 εθελοντές ηλικίας 20-79 ετών, για να καταγράψουν τις επιδράσεις της ηλικίας στην ικανότητα του εγκεφάλου για πολλαπλές εργασίες ταυτοχρόνως.

Όπως διαπίστωσαν, η ικανότητα αυτή φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Στη συνέχεια, επιστράτευσαν 46 άλλους εθελοντές, ηλικίας 60-85 ετών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν σε μία έκδοση του NeuroRacer αυξανόμενης δυσκολίας, παίζοντας συνολικά 12 ώρες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Μετά την εκπαίδευση, οι γέροντες επιτύγχαναν τόσο καλές βαθμολογίες στο NeuroRacer, ώστε ξεπερνούσαν τις επιδόσεις μη εκπαιδευμένων 20άρηδων.

Επιπλέον, εκτός από το multi-tasking του εγκεφάλου, είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην ενεργή (λειτουργική) μνήμη τους και την ικανότητα προσοχής, παρότι το παιχνίδι δεν αποσκοπούσε σε κάτι τέτοιο.

Και το καλύτερο απ’ όλα είναι πως οι βελτιώσεις στις διάφορες παραμέτρους της μνήμης τους ήταν εμφανείς έξι μήνες αργότερα, παρότι δεν έπαιζαν πια το παιχνίδι.

Πηγή : Web Only

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα