Guardian: Η γυναίκα που παραλίγο να πεθάνει φτιάχνοντας το iPad σας

09:43 7/8/2013 - Πηγή: TNSite

Οι συνθήκες εργασίας της Yu, την ώθησαν σε απόπειρα αυτοκτονίας στις 17 Μαρτίου του 2010, όταν και είχε πηδήξει από τον τέταρτο όροφο του κοιτώνα του εργοστασίου στον οποίο διέμενε.

Ο Guardian, με εκτενές ρεπορτάζ του, έφερε στη δημοσιότητα τη συγκλονιστική ιστορία της νεαρής. Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: The woman who nearly died making your iPad (Η γυναίκα που παραλίγο να πεθάνει φτιάχνοντας το iPad

σας).

Λίγο πριν την απόπειρα αυτοκτονίας της, η Yu εργαζόταν στην παραγωγή iPads, ξεδιαλέγοντας εξαρτήματα.

Μετά την πτώση της από τον κοιτώνα της Foxconn, επέζησε αλλά με μη αναστρέψιμα προβλήματα. Στα 17 της χρόνια, έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην σπονδυλική της στήλη και να μείνει ανάπηρη από τη μέση και κάτω. Την ίδια χρονιά, 18 εργαζόμενοι της εταιρείας αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. 14 από αυτούς, έχασαν τελικά τη ζωή τους. Κανείς τους δεν ήταν πάνω από 25 ετών.

"Ήταν περίπου οκτώ το πρωί, όταν στις 17 Μαρτίου του 2010 η Tian Yu πήδηξε από τον τέταρτο όροφο του εργοστασίου Foxconn Longhua. Τον τελευταίο μήνα η έφηβη εργαζόταν ασταμάτητα στον τομέα της συναρμολόγησης για προϊόντα της Apple, όπως το iPhone και το iPad", γράφει η βρετανική εφημερίδα.

"Το ίδιο ακριβώς κάνουν 400.000 υπάλληλοι: Παράγουν smartphones και ταμπλέτες διάφορων εταιρειών, προϊόντα που καταλήγουν σε σπίτια Αμερικανών και Βρετανών Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 υπάλληλοι της Foxconn Longhua έφτιαχναν 137.000 iPhones την ημέρα, ή περίπου 90 συσκευές το λεπτό", προσθέτει.

Ακτιβιστές προσέγγισαν τη νεαρή κοπέλα και μίλησαν μαζί της. Συνεντεύξεις της δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στο ακαδημαϊκό περιοδικό "New Technology, Work and Employment".

"Ζούσα στην κόλαση"

Η ίδια έκανε λόγο για την κόλαση που έπρεπε να ζει καθημερινά για να εξασφαλίζει λίγα χρήματα για την ίδια και την οικογένεια της. Αποκαλύπτει πως αναγκαζόταν να δίνει το "παρών" σε πολύ πρωινές συνεδριάσεις για τις οποίες δεν πληρωνόταν και να μην τρώει για να δουλεύει υπερωρίες.

Μεταξύ άλλων δηλώνει πως ποτέ δεν πέρασε από εκπαίδευση, ενώ τα διαλείμματα για τουαλέτα ήταν συγκεκριμένα και περιορισμένα. Τα λάθη δεν συγχωρούνταν και η διοίκηση τα "υποδεχόταν" με εκφοβισμούς, απειλές και απολύσεις.

Σύμφωνα με την ίδια, το φυλλάδιο που είχε βρει και την είχε κάνει να στείλει το βιογραφικό της για εργασία στη Foxconn, έγραφε: "Έλα να δουλέψεις για εμάς για να τρέξεις προς τα όμορφα όνειρα σου, να επιδιώξεις μια φανταστική ζωή". Υποσχέσεις που όπως αποδείχθηκε, απείχαν πολύ από την σκληρή αλήθεια.

Η εταιρεία συνήθιζε ωστόσο κατά καιρούς να καλεί δημοσιογράφους στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της για να τους κάνει επίδειξη της γραμμής παραγωγής της. Στα κτίρια της υπάρχουν καταστήματα και ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες. Με μια μικρή όμως λεπτομέρεια. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρόνο για να τα χαρούν μιας και εργάζονται πέραν του φυσιολογικού.

Μετά από ένα λάθος της, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μην πληρώσει τη Yu έναν μισθό της. Ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και την ώθησε στην απόπειρα αυτοκτονίας. Σημειώνεται ότι ο μηνιαίος μισθός της, ανερχόταν στα 160 ευρώ.

Μετά την πτώση της από τον κοιτώνα, η Κινέζα έλαβε "αποζημίωση" 20.000 ευρώ για να επιστρέψει στο χωριό της. "Ήταν σαν να αγόραζαν και να πουλούσαν ένα αντικείμενο", είπε ο πατέρας της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της Κίνας κατασκευάζονται και κινητά άλλων εταιριών όπως Samsung, Sony και Dell.

Πηγή: Guardian

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα