Σόιμπλε: Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα- Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έφτασε λίγο μετά τις 11.30 στην Αθήνα. Πρώτος «σταθμός» του κ. Σόιμπλε ήταν στο Χίλτον η εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, από όπου και απέστειλε μήνυμα στήριξης και αισιοδοξίας για την πορεία της Ελλάδας,
επισημαίνοντας ωστόσο τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να βρεθεί πιο κοντά στην ανάπτυξη....

«Πριν από 10 χρόνια, εμείς οι Γερμανοί είμασταν οι ασθενείς της Ευρώπης. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης χρειαζόμαστε καινοτόμες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία. Μένουν πολλά να γίνουν. Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης χρειαζόμαστε καινοτόμες επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο από τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να βοηθήσει και ο Δημόσιος Τομέας. Η Γερμανία θα παρέχει τεχνογνωσία. Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στην Ελλάδα» επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δεν έχει παρέλθει και ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Η στρατηγική που ακολούθησαν από την αρχή της κρίσης οι Ευρωπαίοι έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, οι ανισορροπίες έχουν μειωθεί, αλλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σόιμπλε.

Σχετικά με τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ανέφερε ότι «Tεράστια γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για να είναι αποτελεσματικός ο Δημόσιος Τομέας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν μόνες τους την ανάπτυξη, μπορούν μέσω της δημόσιας διοίκησης. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Ευρώπης. Υπολογίζουμε στους Έλληνες. Νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, και αν τα καταφέρετε, θα τα έχουμε καταφέρει»

Τέλος, σχετικά με ένα ενδεχόμενο ελληνικό κούρεμα ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε σε όλους τους τόνους, «Θέλω να ζητήσω από όλους σας, να μην συνεχίσετε αυτή τη συζήτηση για νέο κούρεμα, δεν είναι προς όφελός σας». Εάν η Ελλάδα ζητήσει κούρεμα από τον μηχανισμό στήριξης τότε πρέπει να απαρνηθεί τους κανόνες λειτουργίας των εγγυήσεων. Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι πολύ επικίνδυνο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, κατέληξε.
Νωρίτερα, κατά την άφιξη του στο ξενοδοχείο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εισήλθε από την πίσω πόρτα του κτιρίου, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας, Γιόακιμ Φούχτελ, μπήκε κανονικά από την μπροστινή είσοδο.
Τα μηνύματα του Σόιμπλε- Συνάντηση με Σαμαρά Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πάντως έφερε μαζί με τις αποσκευές και... μηνύματα ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης.
Ωστόσο, στην ατζέντα του κ. Σόιμπλε βρίσκεται η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο β' εξάμηνο του 2014 και ενδεχομένως για ένα μέρος του 2015 καθώς και οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο γερμανός υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη συμμετοχή της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, για την δημιουργία ελληνικού ταμείου για την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το κεφάλαιο του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και φιλοδοξεί να καλύψει την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πόροι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) δεν επαρκούν.
Στις προγραμματισμένες επαφές του γερμανού υπουργού σήμερα περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 2 το μεσημέρι, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, η πρόοδος του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καθώς και η ελληνογερμανική συνεργασία.
Αυστηρά μέτρα της αστυνομίας Η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε πραγματοποιείται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως είχε γίνει και με την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, από τις 9:00 έως τις 20:00 απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες σε μεγάλου εύρους περιοχή της Αθήνας, ενώ θα γίνουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Παράλληλα, από τις 9:30 το πρωί είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό. Κλειστοί θα παραμείνουν και σταθμοί του μετρό σε Κατεχάκη και Μέγαρο Μουσικής από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, σήμερα δεν επιτρέπονται, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 09.00 έως 20.00, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή που περικλείεται:
- από τις οδούς / λεωφόρους Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Όλγας) – αριστερά Σουρή – συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής
- στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος » έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), όπως και στις γέφυρες, διασταυρώσεις και διαβάσεις που υπάρχουν κατά μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.
Keywords
Τυχαία Θέματα