Σε εξέλιξη το δικαστικό «θρίλερ» Αμβροσιάδου- Κάουαρντ



Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών παρακολουθούν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα το δικαστικό θρίλερ που εξελίσσεται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου μεταξύ της Έλενας Αμβροσιάδου και του πρώην συζύγου της και πρώην υπαλλήλου της IKOS Μάρτιν Κάουαρντ....

Η υπόθεση που εξετάζεται είναι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους ιδιαίτερης σημασίας καθώς το νομικό πλαίσιο των πνευματικών δικαιωμάτων για λογισμικά (software) εταιρειών που σχετίζονται με υποκλοπές μέσω διαδικτύου είναι ασαφές στην Ευρώπη. Έτσι πολλοί
αναλυτές υποστηρίζουν πως το όποιο αποτέλεσμα της δίκης που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νόμου που θα αφορά τα πνευματικά δικαιώματα λογισμικών σε εταιρείες πράγμα που αναζητούν πολλοί όμιλοι ώστε να έχουν νομική προστασία για τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουν στους υπολογιστές τους.
Στη δίκη που εξελίσσεται ο Μάρτιν Κάουαρντ υποστήριξε ενώπιον των δικαστών πως το λογισμικό της IKOS του ανήκει προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα ότι αυτός με την τεχνική του ομάδα το σχεδίασαν. Η IKOS από την πλευρά της υποστηρίζει με στοιχεία πως το λογισμικό δημιουργήθηκε από πολυμελής ομάδων συνεργατών της κυρίας Έλενας Αμβροσιάδου, η οποία άλλωστε δημιούργησε την IKOS το 1992 και επισήμανε πως ο κύριος Κάουαρντ βρισκόταν σε διάφορα πόστα όσο ήταν στην εταιρεία πάντα μαζί με ανθρώπους συνεργάτες της κυρίας Αμβροσιάδου. Παράλληλα η εταιρεία της Ελληνίδας επιχειρηματία υποστήριξε πως το λογισμικό αυτό εξελίσσεται και αναβαθμίζεται καθημερινά από εξειδικευμένο προσωπικό που εργάζεται για την IKOS.
Οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας υποστήριξαν στο Δικαστήριο πως ο πρώην υπάλληλος και πρώην σύζυγος της Έλενας Αμβροσιάδου δεν κατέβασε το λογισμικό πριν φύγει από την εταιρεία αλλά το έκλεψε, γεγονός που αποδεικνύεται, όπως υποστήριξαν στο Δικαστήριο οι δικηγόροι, από το γεγονός ότι ο κύριος Κάουαρντ προσπάθησε με διάφορες τεχνικές να καλύψει τα ηλεκτρονικά του ίχνη.
Η δίκη θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, ενώ απόφαση αναμένεται προς το τέλος της άλλης.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως πριν από περίπου ένα μήνα δικαστήριο στο Λονδίνο είχε δικαιώσει την Έλενα Αμβροσιάδου η οποία είχε ασκήσει δίωξη κατά του συζύγου της με την κατηγορία της παραβίασης της ιδιωτικής της ζωής. Το δικαστήριο επέβαλε αποζημίωση ύψους 50.000 βρετανικών λιρών, συν τα δικαστικά έξοδα, καθώς και περιοριστική εντολή κατά του Μάρτιν Κάουρντ.
Η κυρία Αμβροσιάδου είχε δικαιωθεί και σε ελληνικό δικαστήριο όπου εκδικαζόταν η επιμέλεια του παιδιού τους. Πριν από ενάμιση χρόνο, ο πρώην σύζυγός της, Martin Coward, είχε προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας την επιμέλεια του παιδιού που αυτή είχε και έχει έως σήμερα.
Συγκεκριμένα, προσήλθε στα ελληνικά δικαστήρια, ζητώντας να ασκείται η επιμέλεια του παιδιού από βρετανική επιτροπή και κυρίως ο έλεγχος της προσωπικής περιουσίας του παιδιού.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αφαίρεσε την επιμέλεια από τη μητέρα, με γνώμονα κυρίως την άριστη διαπαιδαγώγηση του παιδιού, τον ακέραιο χαρακτήρα του, την ωριμότητα και την μόρφωση που διαπίστωσε στο παιδί ο δικαστής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Ιανουαρίου, το ανώτατο δευτεροβάθμιο οικογενειακό δικαστήριο της Κύπρου έλαβε μια ακόμη θετική απόφαση για έφεση που είχε υποβάλει η κυρία Αμβροσιάδου.
Keywords
Τυχαία Θέματα