Ψηφοφορία εκπλήξεων

Οι μισοί περίπου από τους ψηφοφόρους - πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία της zougla. gr και για την ακρίβεια το 49,3% πιστεύουν πως, αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν πρώτο κόμμα....

Αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα μετά την ανάλυση
των αποτελεσμάτων της έρευνας που άρχισε στις 22 Οκτωβρίου το απόγευμα και ολοκληρώθηκε το πρωί της 26ης Οκτωβρίου.

Στη διαδικτυακή ψηφοφορία ψήφισαν 1.432 άτομα που συμπεριλαμβάνονται οικειοθελώς στην Data Base της zougla.gr, όπου έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους. Αυτή η βάση δεδομένων αποτελείται από 8.000 πολίτες άνω των 18 ετών, που είναι αναγνώστες και φίλοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας και στους οποίους εστάλη το ερωτηματολόγιο της έρευνας. Τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας σταθμίστηκαν σύμφωνα με τις επιλογές των ψηφοφόρων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 από την ειδική επιστημονική ομάδα με την οποία συνεργάζεται η zougla.gr.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης τη θεαματική όσο και άκρως ανησυχητική ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, η οποία καταγράφεται ως τρίτο κόμμα στη Βουλή και μάλιστα με ένα ικανό και διψήφιο ποσοστό, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ κατρακυλά σε μικρά μονοψήφια ποσοστά. Αντοχές καταδεικνύει το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ το ΚΚΕ βλέπει την επιρροή του να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Η επιστημονική ομάδα που ανέλυσε και στάθμισε τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας επισημαίνει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, που φθάνει το 16,4%, χωρίς σε αυτό το ποσοστό να συμπεριλαμβάνονται οι ψηφοφόροι που επιλέγουν να ψηφίσουν Λευκό ή Άκυρο ή επιλέγουν «Άλλο Κόμμα» από αυτά τα οποία τους προτείνονται. Αν κανείς προσθέσει και αυτούς τους ψηφοφόρους, τότε η αποκαλούμενη «γκρίζα ζώνη» της κάλπης ανέρχεται στο 23,8%, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο μόλις τρεις μήνες από τις τελευταίες εκλογές.

Τάσεις του εκλογικού σώματος
Σε αυτήν την πρώτη κατηγορία ερωτήσεων, οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να εκτιμήσουν την εικόνα της κυβέρνησης καθώς και να τοποθετηθούν σε γενικότερα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι οι αντοχές του κυβερνητικού σχήματος, η συμμετοχή της κοινωνίας στις διαδηλώσεις, το εάν ή όχι έχει λήξει το ζήτημα «ευρώ ή δραχμή» αλλά και ως προς το εάν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πιο συγκεκριμένα
Στο ερώτημα «Είστε ικανοποιημένος από την απόδοση της τρικομματικής κυβέρνησης» το 74% δηλώνει απερίφραστα πως δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ το 25% απαντά θετικά. Μόλις το 1% απαντά «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο επόμενο γράφημα καταγράφεται η εικόνα της κυβέρνησης ως προς τις αντοχές και τη συνοχή της. Το 64% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη διαδικτυακή έρευνα δηλώνει πως η σημερινή κυβέρνηση θα καταρρεύσει, ενώ το 34% βλέπει την κυβέρνηση να αντέχει στον χρόνο.

Παρ' όλα αυτά, το 62%, δηλαδή μία πολύ ενισχυμένη πλειοψηφία, δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ευελπιστώντας σε κυβερνητικές λύσεις στο πλαίσιο της παρ
Keywords
Τυχαία Θέματα