Ιταλία: Διαδικασίες για νέο Πάπα


Μπορεί το Κονκλάβιο να αρχίζει σήμερα το απόγευμα προκειμένου να αναδείξει τον νέο Πάπα, η παραφιλολογία όμως σχετικά με τα «φαβορί» για να διεκδικήσουν την θέση του νέου Ποντίφικα έχει αρχίσει πολύ πιο πριν. Αν και καμία επίσημη υποψηφιότητα δεν τίθεται για την ανάδειξη του νέου Πάπα, υπάρχουν κάποιοι από τους 115 Καρδιναλίους που ξεχωρίζουν ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι... Αρχίζουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Ποντίφικα, με τον νέο Πάπα να έχει να αντιμετωπίσει «καυτά» θέματα όπως τα αλλεπάλληλα κρούσματα παιδεραστών κληρικών,
η αγαμία των καθολικών ιερέων που πλέον αμφισβητείται όλο και πιο συχνά, την διαχείριση των οικονομικών της Τράπεζας του Βατικανού, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και την δυνατότητα να χειροτονούνται οι γυναίκες ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στους κόλπους των Καθολικών, επικρατεί η άποψη ότι ίσως ήρθε η ώρα της Λατινικής Αμερικής να αναδείξει Ποντίφικα, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε τον πρώτο έγχρωμο Πάπα. Δείτε ποια είναι τα πέντε «φαβορί»:

Άντζελο Σκόλα, ΙταλίαΟ δημοφιλέστερος Ιταλός υποψήφιος, ο 71χρονος Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου, ήταν στον στενό κύκλο του Πάπα Ιωάννη Παύλου, ενώ στις θεολογικές του απόψεις θεωρείται συντηρητικός και προσκείμενος στις απόψεις του Βενέδικτου. Είναι Καρδινάλιος από το 2003.
Κρίστοφ Σένμπορν, ΑυστρίαΘεωρείται ο ισχυρότερος Ευρωπαίος μη Ιταλός υποψήφιος. Ο 67χρονος Σένμπορν αν και στις θεολογικές του απόψεις είναι βαθιά συντηρητικός και κοντά στον απερχόμενο Πάπα, πολλοί θεωρούν ότι θα είναι πρόθυμος να συζητήσει για μεταρρυθμίσεις. Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Βιέννης το 1995 και Καρδινάλιος το 1998.
Οντίγιο Σερέρ, ΒραζιλίαΕίναι το δυνατότερο «χαρτί» από την Λατινική Αμερική για να γίνει Πάπας. Ο 63χρονος Σερέρ, είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης Επισκοπής της Βραζιλίας με ποίμνιο περίπου 11 εκατ. πιστών. Από τα αγαπημένα «παιδιά» των υψηλόβαθμων κληρικών της Αγίας Έδρας, θεωρείται ότι μπορεί να ικανοποιήσει τόσο τους Λατινοαμερικανούς εκλέκτορες όσο και τους Ευρωπαίους λόγω της γερμανικής του καταγωγής.
Λεονάρντο Σάντρι, ΑργεντινήΕίναι ένα από τα επιτελικά στελέχη του Βατικανού, ο οποίος υπηρετεί επί σειρά ετών σε σημαντικά πόστα στο Βατικανό. Ο 69χρονος Σάντρι, μπορεί να μην έχει το ρεύμα του Σερέρ, έχει όμως ισχυρούς δεσμούς με την Λατινική Αμερική αλλά και γνώση της τρομακτικής γραφειοκρατίας της Αγίας Έδρας.
Πίτερ Τάρκσον, ΓκάναΑπό τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Βενέδικτου, Ο 64 Επίσκοπος από την Γκάνα, αν και θεωρείται αουτσάιντερ θα γράψει ιστορία περίπτωση που το Κονκλάβιο τον αναδείξει Πάπα, καθώς θα είναι ο πρώτος έγχρωμος Ποντίφικας. Ο Τάρκσον, θεωρείται από τους «ανανεωτικούς» του Βατικανού, ενώ το 2011 έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μετά από άρθρο του, στο οποίο καταφερόταν κατά του καπιταλισμού, ζητώντας ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης. Επικεφαλής της Επιτροπής του Βατικανού για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη εντυπωσιάζει για την προοδευτική του θεολογική άποψη, ενώ μιλά και έξι γλώσσες.
Keywords
Τυχαία Θέματα