Η Γερμανία αναζητεί νέο Πρόεδρο


Σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που στη συνέχεια θα συζητήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, ώστε να αναζητηθεί κοινός υποψήφιος....

Ηδη συζητιούνται τα ονόματα του υπουργού Αμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU), του πρώην υπουργού Εξωτερικών και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και του Γιοάχιμ Γκάουκ, πρώην κοινού υποψήφιου Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων για τη θέση του προέδρου, ο οποίος είχε χάσει από τον Κρίστιαν Βουλφ.Με μια λιτή δήλωση, ο Κ. Βουλφ παραιτήθηκε χθες τονίζοντας
πως «οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και εβδομάδων έχουν δείξει ότι η εμπιστοσύνη του γερμανικού λαού έχει πληγεί σημαντικά» και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτό δεν είναι πλέον δυνατό για μένα να ασκήσω το αξίωμα του προέδρου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως απαιτείται».

Ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας αρχικά είχε κατηγορηθεί ότι απέκρυψε τους όρους στεγαστικού δανείου, ενώ έφθασε να αμφισβητείται μέχρι και για τις σχέσεις του με Γερμανούς επιχειρηματίες. Ο ίδιος επιμένει ότι οι νομικές έρευνες θα αποδείξουν ότι έπραττε νόμιμα.
Το τελικό πλήγμα που προκάλεσε την παραίτησή του ήταν το αίτημα της εισαγγελίας του Ανόβερου για άρση της ασυλίας του πρώτου πολίτη, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν υποψίες για κατάχρηση του αξιώματος.
Χθες η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αποδέχθηκε «με λύπη» την παραίτηση. Η Γερμανίδα καγκελάριος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Ρώμη, όπου θα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αναζητήσει άμεσα κοινό υποψήφιο όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα