Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να μην βασανίζουν τους αιχμαλώτους τους

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα Πέμπτη όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των ανταρτών, να προστατεύσουν τους αιχμαλώτους τους και να μην τους βασανίζουν ή να τους κακομεταχειρίζονται.....
Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει έκκληση προς όλους καθώς "εκφράζονται φόβοι για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα" των ατόμων που κρατούνται από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα
με τη Διεθνή Αμνηστία, οι κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και οι αντάρτες εφαρμόζουν πρακτικές όπως "απαγωγές, βασανιστήρια και συνοπτικές εκτελέσεις κρατούμενων ή αιχμαλώτων". Η αντιμετώπιση των αιχμαλώτων ως ομήρων ή οι επιθέσεις εναντίον τους με οποιοδήποτε τρόπο "συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που όλες οι πλευρές οι οποίες εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις οφείλουν να εφαρμόζουν", υπενθυμίζει η οργάνωση.

Αναφερόμενη στις απειλές που έχουν εκτοξεύσει ομάδες που συνδέονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ότι θα σκοτώσουν Ιρανούς ομήρους και ανησυχώντας για την τύχη των Λιβανέζων που κρατούνται από τους αντάρτες, η Αμνηστία υπογραμμίζει ότι "το γεγονός ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διαπράττονται κυρίως από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δεν δικαιολογεί τις παραβιάσεις που διαπράττουν οι αντιπολιτευόμενες ομάδες".

Η οργάνωση σημειώνει ότι από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει καταγράψει 590 περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν ενώ κρατούνταν σε φυλακές -πολλοί εξ αυτών αφού είχαν υποστεί βασανιστήρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα