Γ.Στουρνάρας: Ο Τσίπρας λέει όχι σε όλα αλλά δίνει διαπιστευτήρια στον Σόιμπλε

Με την στήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού και αρκετών ανεξάρτητων ψηφίστηκαν και τα άρθρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής....
Πρέπει δε να τονιστεί ότι στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, για πρώτη φορά δε
παρουσιάστηκαν διαφοροποιήσεις από βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ,
σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκαν τα άρθρα 1,3,6 και 10 και το αποτέλεσμα είχε ως εξής:
Ψήφισαν 288 βουλευτές
Αρ.1: ΥΠΕΡ 162, ΚΑΤΑ 126
Αρ.3: ΥΠΕΡ 162, ΚΑΤΑ 125, ΠΑΡΩΝ 2
Αρ.:6 ΥΠΕΡ 163, ΚΑΤΑ 121, ΠΑΡΩΝ 4
Αρ.10:ΥΠΕΡ 162, ΚΑΤΑ 124, ΠΑΡΩΝ 2
Από την διαδικασία της ψηφοφορίας έλειπαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εισήλθε στην Ολομέλεια με την έναρξη της δευτερολογίας του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Πέραν αυτών, ηχηρή ήταν η απουσία του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, ο οποίος βρισκόταν στο κοινοβούλιο. Από την άλλη οι ανεξάρτητοι Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης στήριξαν το νομοσχέδιο.
Την έναρξη της ψηφοφορίας και το κλείσιμο της πολύωρης συζήτησης στο κοινοβούλιο έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στάθηκε στην θετική ανταπόκριση της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «Τα αποτελέσματα είναι θετικά. Ο λαός κάνει θυσίες αλλά δεν πάνε χαμένες. Το κλίμα αντιστρέφεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν, οι εταίροι ανταποκρίνονται, ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος».
Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στερείται εποικοδομητικών προτάσεων. Εφαρμόζει την πολιτική του ξέγνοιαστου καβαλάρη που ο λαός τους λέει τσάμπα μάγκες» ενώ κορύφωσε την επίθεση λέγοντας: «Σήμερα κατακεραυνώσατε την τρόικα αλλά την Δευτέρα θα πάει ο αρχηγός σας να δώσει διαπιστευτήρια στον κ. Σόιμπλε. Αυτό λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και εξωτερικού».
Εξήγησε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις αποτελούν δημοσιονομική ανάγκη «προαπαιτούμενο γιατί συμβάλει στην κάλυψη 2,3 δισ. ευρώ αλλιώς θα έπρεπε να τα βρούμε από περικοπές. Τα εξοικονομούμε με δίκαιο τρόπο αυτά τα 2,3 δισ. ευρώ. Επιβαρύνονται περισσότερο οι επιχειρήσεις, οι καταθέσεις και λίγο οι αγρότες από το 2015 και μετά. Με την στήριξη των 3 κομμάτων εισαγάγαμε σημαντικές ρυθμίσεις για να φορολογηθούν ομάδες που εως τώρα φορολογούνταν ελλιπέστατα».

Για τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που δεν έκανε αποδεκτές, επισήμανε ότι δεν «είμαι σπαγκοραμμένος αλλά οι τροπολογίες δεν έγιναν δεκτές λόγω του υψηλού κόστους». Τόνισε πάντως πως σύντομα οι συνθήκες θα το επιτρέψουν και θα ελαφρυνθούν σημαντικά οι ασθενέστερες ομάδες.
Όταν μάλιστα, από τις πτέρυγες της Ολομέλειας ακούστηκε να φωνάζει και να καταγγέλλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο κ. Στουρνάρας σε έντονο ύφος απάντησε «Το χρέος μειώνεται και αυτό αποτελεί ευθύνη δική μας. Δεν είναι ευθύνη να μοιράσω το χρέος. Σταματήστε! Είστε λαϊκιστές δεν ωφελείτε τις επόμενες γενιές».
protothema
Keywords
Τυχαία Θέματα