ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΓΙΑ 4 ΩΡΕΣ ΤΟ TAXIS...

«Μπλακ άουτ» για περίπου τέσσερις ώρες στα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκάλεσε χθες η διακοπή στην ηλεκτροδότηση της περιοχής του Μοσχάτου, στην...

οποία βρίσκεται το κτίριο της υπηρεσίας όπου λειτουργεί το Taxis.
Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί. Κανονικά θα έπρεπε να λειτουργήσουν άμεσα τα εφεδρικά συστήματα παροχής ενέργειας
(ups). Όμως παρουσιάστηκε πρόβλημα και στα ups, τα οποία δεν άντεξαν και «έπεσε» όλη η υποδομή. Βραχυκύκλωμα υπέστη και το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι όταν αδυνατούν να βρουν λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Τελικά, το μεσημέρι η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε και όλα τα συστήματα της ΓΓΠΣ επανατέθηκαν σε πλήρη λειτουργία.
Εξαιτίας της προσωρινής διακοπής της ηλεκτροδότησης φορολογούμενοι και λογιστές δεν είχαν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του συστήματος Taxisnet στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr). Συγκεκριμένα, για όσο χρονικό διάστημα διήρκεσε η διακοπή δεν ήταν δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, οριστικών δηλώσεων παρακρατηθέντων φόρων καθώς και αιτήσεων για την είσπραξη του «κοινωνικού μερίσματος».
Η αιτία για την οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ γνωστοποιήθηκε σε μερίδα φορολογουμένων και λογιστών από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, μέσω του λογαριασμού του στο… twitter. Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τους… followers του φορολογούμενους ότι «έχει πέσει το ρεύμα στο κτίριο της ΓΓΠΣ και παλεύουν να δουν τις εφεδρείες».
Ωστόσο, η αδυναμία εξυπηρέτησης χιλιάδων φορολογουμένων και λογιστών για περίπου τέσσερις ώρες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς υπάρχουν πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως η υποβολή περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και η υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος, για τις οποίες οι προθεσμίες λήγουν σήμερα και οι λογιστές επιδίδονται κυριολεκτικά σε αγώνα δρόμου για την εμπρόθεσμη εκπλήρωση όλων αυτών των υποχρεώσεων. Ακόμη και για την είσπραξη του κοινωνικού μερίσματος μέχρι τις 10 Μαΐου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σχετική αίτηση να έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά μέχρι σήμερα.
Με αφορμή το «μπλακ άουτ» στο Taxis, χιλιάδες φορολογούμενοι και λογιστές ζήτησαν να παραταθεί η προθεσμία που λήγει σήμερα για όσες υποχρεώσεις έχει οριστεί. Απομένει πλέον σήμερα να φανεί αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών θα παρατείνει την προθεσμία για μερικές ακόμη μέρες, ενδεχομένως μέχρι τη Δευτέρα 5 Μαΐου.
Φόρος υπεραξίας
Χθες είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxisnet μέσω της οποίας οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να εκδίδουν Ταυτότητα Οφειλής για να αποδίδουν στο Δημόσιο τον φόρο υπεραξίας 15% με τον οποίο επιβαρύνονται οι πωλητές των ακινήτων. Η υπηρεσία αναμένεται να ενεργοποιηθεί σήμερα, αλλά όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν ακόμη να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς δεν είναι έτοιμα τα συστήματα των τραπεζών. Και αυτό γιατί για την κατάθεση των τραπεζικών επιταγών από τους συμβολαιογράφους θα πρέπει να ανοιχθεί στις τράπεζες μεταβατικός λογαριασμός με την ονομασία «Λογαριασμός Ελληνικού Δημοσίου Απόδοσης Φόρου Υπεραξίας Ακινήτων». Οι λογαριασμοί αυτοί είναι ειδικού σκοπού και δεν επιτρέπεται η χρήση τους για κανέναν άλλο σκοπό πλην της κατάθεσης των τραπεζικών επιταγών του φόρου υπεραξίας και της απόδοσης των ποσών αυτών για την πληρωμή της Ταυτότητας Οφειλής, που συνοδεύει την επιταγή.
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα