Γερμανία: Η νέα κυβέρνηση, οι υπουργοί της και η πολιτική προς Ελλάδα

Μετά από 17 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων χτες στο Βερολίνο, τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, έδωσαν πνοή στον "μεγάλο συνασπισμό"....

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα συσταθεί πριν τα Χριστούγεννα και, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, 185 σελίδων, η συγκατοίκηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών θα συνεχίσει να στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.
Σε
ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει, θα είναι «αναμάσημα» της παλιάς, ενώ απορρίφθηκε η καθιέρωση ευρωομολόγων (πάγιο αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών).
Το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας θα παρουσιάσει επίσημα η ίδια η καγκελάριος με τον πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, Χορστ Ζεεχόφερ και τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το μεσημέρι, 13.00 ώρα Ελλάδας, σε κοινή συνέντευξη τύπου. Οι ηγέτες των κομμάτων δήλωσαν λίγη ώρα μετά την επίτευξη της κυβερνητικής συμφωνίας ότι το περιεχόμενό της φέρει τη «σφραγίδα» και των δύο κομμάτων.

Με την επίτευξη της συμφωνίας, η σιδηρά κυρία της χώρας, ο ηγέτης του αδερφού κόμματος του CDU, των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχοφερ και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στους δημοσιογράφους.
"Καλημέρα Γερμανία", είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Bild" , αποτυπώνοντας την ανακούφιση όχι μόνο της Γερμανίδας καγκελαρίου αλλά και του γερμανικού λαού. Την ίδια ώρα, τα σενάρια για το ποιος θα είναι υπουργός στην "GroKo" (οι δύο πρώτες συλλαβές στις λέξεις" μεγάλος συνασπισμός" στα γερμανικά ) δίνουν και παίρνουν. Από έξι υπουργεία θα λάβουν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες και τρία οι Χριστιανοκοινωνιστές του Ζέεχοφερ.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του ισχυρού συμμάχου της Μέρκελ, στο υπουργείο Οικονομικών, για ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον αρχηγό της Κ.Ο των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτός από την αντικαγκελαρία, να αναλαμβάνει το διευρυμένο υπουργείο Οικονομίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Die Zeit", η κομματική βάση του SPD θα υπερψηφίσει την συμφωνία στις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου .
Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:
-Δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων, ενώ μπαίνει φραγμός στη δημιουργία νέου χρέους από το 2015. Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις πρόσθετες δαπάνες και επενδύσεις μέχρι το 2017 δεν θα ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ.
- Επιτεύχθηκε συμβιβασμός για τον κατώτατο μισθό στα 8,50 ευρώ την ώρα (πάγιο αίτημα του SPD), που θα ισχύσει δεσμευτικά σε ολόκληρη τη Γερμανία από το 2017, αλλά θα δοθεί ο χρόνος μέχρι τέλος του 2016 στα συμβαλλόμενα μέρη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να αναπροσαρμόσουν τα ισχύοντα, ενώ προβλέπονται και εξαιρέσεις για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους.
-Σύγκλιση επετεύχθη και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για τις μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992. Η συμφωνία θα ισχύσει ήδη από τον ερχόμενο Ιούλιο.
- Καθιερώνεται επίσης σύνταξη στα 63 μετά από 45 χρόνια εργασίας και αντίστοιχες καταβολές εισφορών.
-Συμφωνία επετεύχθη και στην επιβολή διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους σε αυτοκίνητα αλλοδαπών, που θα ισχύσει από του χρόνου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι τα έσοδα θα επενδύονται σε έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι γερμανοί οδηγοί.
Για να μην χάνουν χρόνο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες θα παρουσιάσουν σήμερα τη συμφωνία στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και στα προεδρεία. Οι Χριστιανοκοινωνιστές του Ζέεχοφερ θα την εγκρίνουν αύριο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες στις εσωκομματικές εκλογές (6 με 12 Δεκεμβρίου).
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στις 17 Δεκεμβρίου η Άνγκελα Μέρκελ θα εκλεγεί και θα ορκιστεί στη Bundestag για τρίτη φορά στο αξίωμα της καγκελαρίου. Την ίδια μέρα, o "μεγάλος συνασπισμός" θα αναλάβει τα καθήκοντά του.
Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την υπογραφή της συμφωνίας από τα τρία κυβερνητικά κόμματα, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε οι χώρες που πλήττονται από την κρίση να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
«Πρέπει να έχουμε μια Ένωση σταθερότητας όχι μια Ένωση χρέους. Η ΕΕ είναι σημαντική για τη Γερμανία και το ευρώ είναι το σύμβολο της ενότητας. Η Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο εντός της ΕΕ» τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε πως η ευρωπαϊκή σταθερότητα εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Πρέπει να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ. Οι μελλοντικές γενιές θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την ΕΕ. Πρέπει να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα, να φέρουμε ανάπτυξη, ώστε να θυμίσουμε πως η ΕΕ, η καλύτερη ιδέα του 20ού αιώνα, είναι απαραίτητη για όλους τους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Γκάμπριελ.
Keywords
Τυχαία Θέματα