Επίσκεψη Κλίντον και Άστον στο Βελιγράδι

Η κοινή συνάντηση του προέδρου και του πρωθυπουργού της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Ίβιτσα Ντάτσιτς με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον, διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.....

Στην συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι «έγινε εποικοδομητικός διάλογος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και το Κόσοβο, χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».

«Οι
κ.κ. Κλίντον και Άστον δεν ήρθαν στο Βελιγράδι για να θέσουν νέους όρους αλλά για να συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Κόσοβο αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί το Νοέμβριο ο διάλογος με την Πρίστινα, σε επίπεδο πρωθυπουργών ώστε να λυθούν σημαντικά ζητήματα για τη ζωή των πολιτών.

« Η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ωστόσο θα πράξει τα πάντα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πρίστινα και να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής», επισήμανε ο κ. Ντάτσιτς.

Η κ. Κλίντον επιβεβαίωσε ότι δεν ζητείται από τη Σερβία να προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου παρά να συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία του διαλόγου με στόχο την σταδιακή ομαλοποίηση των σχέσεων.

Την ίδια επισήμανση έκανε και η κ. Άστον συμπληρώνοντας ότι η στάση που τηρεί το Βελιγράδι δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για πρόοδο στις σχέσεις με την Πρίστινα κάτι που θα δώσει, όπως είπε, νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και τις περιοχής γενικότερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα