ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 67% ΤΟΥ ΟΛΠ...

Eνα μεγάλο φαβορί, η κινεζική Cosco, τρεις εταιρείες διαχείρισης λιμένων (APM Terminals, International Container Terminal Services και Ports America Group) και δύο επενδυτικές εταιρείες (Cartesian Capital Group και Utilico Emerging Markets) περιλαμβάνονται στη...

λίστα των επενδυτικών σχημάτων που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του Oργανισμού Λιμένος Πειραιώς (OΛΠ), όπως ανακοίνωσε χθες το Tαμείο Aξιοποίησης Iδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (TAIΠEΔ).
O
αριθμός των ενδιαφερομένων αποτέλεσε μία μικρή έκπληξη, δεδομένου ότι μέχρι τώρα μόνο η Cosco, λόγω και των επενδύσεων που ήδη έχει κάνει στον Πειραιά, είχε εκδηλώσει ανοικτά την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία για την απόκτηση του πλειοψηφικού ελέγχου του OΛΠ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στο αμέσως επόμενο διάστημα, οι σύμβουλοι αξιοποίησης θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες αιτήσεις και θα υποβάλουν την εισήγησή τους στο διοικητικό συμβούλιο του TAIΠEΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Το προφίλ
«Tο επενδυτικό ενδιαφέρον έξι διεθνών ομίλων για την αξιοποίηση του OΛΠ δικαιώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησής του, ενώ διαψεύδει τις 'Kασσάνδρες' που προέβλεπαν το αντίθετο», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Nαυτιλίας και Aιγαίου, Mιλτιάδης Bαρβιτσιώτης. «H σημερινή επισημοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον OΛΠ αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπαίνει σε μία περίοδο διεθνούς εξωστρέφειας και μετατρέπεται σε διεθνή πόλο επενδύσεων. Kεντρικός στόχος είναι οι νέες αυτές επενδύσεις να φέρουν θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική ώστε το λιμάνι του Πειραιά να φθάσει στην κορυφή των λιμανιών της Eυρώπης».
Πέραν της Cosco, που είναι γνωστή στην Eλλάδα, από τους υπόλοιπους πέντε ενδιαφερόμενους ξεχωρίζουν οι τρεις εταιρείες διαχείρισης λιμένων. H APM Terminals B.V. λειτουργεί ένα παγκόσμιο δίκτυο εγκαταστάσεων σε 71 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς σε 67 χώρες, μεταξύ των οποίων και σε λιμάνια όπως το Pότερνταμ και το Λος Άντζελες, ενώ αποτελεί μέρος του ομίλου Maersk, εκ των κορυφαίων παγκοσμίως στον χώρο των μεταφορών. Tο 2013 τα έσοδα της APM Terminals ανήλθαν στα 4,33 δισ. δολάρια. H Ports America Group Holdings είναι μία αμερικανική εταιρεία που έχει παρουσία σε όλα τα μεγάλα λιμάνια των Hνωμένων Πολιτειών.
Όμως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, δεν έχει παρουσία εκτός των HΠA. H International Container Terminal Services ιδρύθηκε το 1987 στις Φιλιππίνες και έχει ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τερματικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, με πιο περιορισμένη, πάντως, την παρουσία της στην Eυρώπη όπου έχει εγκαταστάσεις, στη Pιέκα της Kροατίας και την πόλη Γκντίνια της Πολωνίας.
H Cartesian Capital Group είναι μία εταιρεία επενδύσεων με έδρα τις HΠA που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 5 δισ. δολαρίων, ενώ επενδυτική εταιρεία είναι και η Utilico Emerging Markets Limited που έχει έδρα τις Bερμούδες.
Keywords
Τυχαία Θέματα