Αφγανιστάν: «Χτύπησαν» τα γραφεία του κυβερνήτη του Πανσίρ - Έξι Ταλιμπάν νεκροί

Έξι Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σήμερα πριν ξημερώσει σε επίθεση εναντίον του γενικού επιτελείου του κυβερνήτη της επαρχίας του Πανσίρ, βορείως της Καμπούλ, η οποία στοίχισε επίσης τη ζωή σε έναν αστυνομικό, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη...

Έξι Ταλιμπάν ντυμένοι με στολές της αστυνομίας εισέβαλαν γύρω στις 4 π.μ. στα γραφεία του κυβερνήτη. Πέντε εξ αυτών σκοτώθηκαν έπειτα από ένοπλη σύγκρουση με την αστυνομία, η οποία διήρκεσε μία ώρα, και ο έκτος ανατίναξε εκρηκτικά που έφερε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και ένας αστυνομίκός, δήλωσε ο εκπρόσωπος Αμπντούλ Καμπίρ
Ουάσεκ.
Τα γραφεία αυτά δεν χρησιμεύουν ως κατοικία στον κυβερνήτη, ο οποίος φαίνεται ότι δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η επίθεση.
Οι αντάρτες Ταλιμπάν ανέλαβαν με ανακοίνωσή τους την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία έχει πολύ συμβολικό χαρακτήρα σε μια περιφέρεια που είχε ως τώρα ξεφύγει από τη βία.
Το κίνημα των Ταλιμπάν, στο οποίο μετέχει κυρίως η εθνότητα Παστούν, ουδέποτε ως τώρα κατάφερε να επεκταθεί στην ορεινή περιοχή του Πανσίρ, στην οποία ζουν κυρίως Τατζίκοι, ούτε ακόμη κι όταν οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στην εξουσία στην Καμπούλ, από το 1996 ως το 2001.
Η περιοχή αυτή ήταν το φέουδο του διοικητή Άχμεντ Σαχ Μασούντ, του "λιονταριού του Πανσίρ", ο οποίος δολοφονήθηκε το Σεπτέμβριο του 2001 από την αλ-Κάιντα. Ο Άχμεντ Σαχ Μασούντ ήταν επικεφαλής της αντίστασης κατά των Ταλιμπάν και είχε επίσης πολεμήσει εναντίον της σοβιετικής εισβολής.
Η επίθεση αυτή των Ταλιμπάν πραγματοποιείται λιγότερο από μια εβδομάδα ύστερα από εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί στην καρδιά της Καμπούλ εναντίον του συγκροτήματος μιας διεθνούς οργάνωσης και είχε στοιχίσει τη ζωή συνολικά σε επτά ανθρώπους, οι τέσσερις από τους οποίους ήταν αντάρτες.
Οι αντάρτες πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μια επίθεση αυτοκτονίας στην κοιλάδα του Πανσίρ τον Οκτώβριο του 2011. Τέσσερις καμικάζι είχαν επιτεθεί τότε σε μια μικρή πολιτικο-στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή, σκοτώνοντας δύο αφγανούς οδηγούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα